Росіяни вдарили ракетою по шикуванню 128-ї бригади з нагоди Дня артилерії на Запоріжжі, є жертви

доповнено

Російська армія завдала ракетного удару по розташуванню військової частини ЗСУ в одному з прифронтових сіл Запорізької області, коли там відбувалося шикування з нагоди Дня артилерії і ракетних військ 3 листопада та нагородження артилеристів. Є жертви і поранені серед військових та цивільних.

Про трагедію в селищі Зарічне, що в Комишуваській селищній громаді Запорізького району, повідомляють у соцмережах українські військові блогери, військовослужбовці та близькі до ЗСУ користувачі.

“Це була 128-ма бригада із Закарпаття”, – пише у твіттері фотограф проєкту Ukrainer Trayan Muse.

Новинарня” має інформацію про цю подію також із самого підрозділу. Сама 128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада офіційно не коментує НП.

Неофіційно йдеться про 22 загиблих і понад 50 поранених.

Один із загиблих – колишній очільник Хмельницького обласного територіального центру комплектування полковник Володимир Возний. Про його загибель на Запорізькому напрямку унаслідок бомбового удару повідомляв голова Кам’янець-Подільської районної ради Михайло Сімашкевич. За його словами, це сталося близько 10:00 3 листопада.

У зв’язку з загибеллю воїнів 128 огшбр земляків просять утриматися від розваг – відповідне звернення в суботу оприлюднив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

“Прошу всіх краян, громади, підприємців у закладах громадського харчування утриматися в наступні декілька днів від будь-яких розважальних заходів, концертів тощо. Раджу відвідати храми, помолитися за наших захисників. Після офіційної інформації та з дозволу 128-ї ОГШБр буде розпорядження про вшанування полеглих воїнів”, – ідеться в його дописі.

У мережі обговорюють неприпустимість наказів про шикування великої кількості військовослужбовців у прифронтовій зоні та їх повторення.

“Шикування на прифронтових територіях. Розміщення особового складу в одній будівлі. Або навіть у казармах на ППД. Командування, яке піхоті малює стрілочки на мапі, опускаючись з управління корпусом до управління відділенням. Та багато інших проявів совкового ідіотизму, некомпетентності та злочинного пофігізму, від чого гинуть наші військові. Вже було багато таких історій. На жаль. Без системних змін таких історій буде ще більше.

Вічна слава вбитим. Довічне — командиру, який організував те чорне шикування”, – пише в телеграмі блогер та громадський активіст Сергій Стерненко.

доповнено пісня 23-ї години 4 листопада

Офіційна реакція

Керівництво Збройних сил України підтвердило факт ракетного удару РФ по розташуванню 128 огшбр у Запорізькій області.




Увечері в суботу, 4 листопада, допис з цього приводу з’явився у телеграм-каналі Страткому ЗСУ:

“Третього листопада на Запорізькому напрямку противник завдав підступних ударів по 26 населених пунктах у Запорізькому, Пологівському та Василівському районах.

Зокрема, вдарив ракетою «Іскандер-М» по особовому складу 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, внаслідок чого загинули військовослужбовці, також поранення різного ступеня важкості отримали й місцеві мешканці”.

В Управлінні стратегічних комунікацій апарату головнокомандувача Збройних сил України зазначили: “Наразі триває з’ясування обставин. Збройні сили України співчувають кожній сім’ї, чиїх рідних забрала російська агресія”.

Про те саме пише міністр оборони Рустем Умєров:

“Співчуваю родинам загиблих воїнів зі 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.
Будуть зʼясовані всі обставини того, що сталося. Доручаю Головній інспекції Міністерства оборони провести повну перевірку за фактом цієї трагедії”, – написав Умєров у фейсбуці.

“Наш ворог — підступний терорист. Маємо докласти всіх зусиль, щоб захистити наших людей та дати всі чесні відповіді рідним і близьким загиблих воїнів”, – додає він.

Зведення по Запорізькій області про добу 3 листопада 2023

За інформацією Запорізької ОВА, 3 листопада “окупанти вгатили ракетою по Зарічному. Внаслідок ворожої атаки поранено 9 місцевих жителів – 4 чоловіків та 5 жінок. Всім оперативно надано необхідну медичну допомогу.

Всього минулої доби ворог завдав 126 ударів по 26 містах та селах Запорізької області.

102 артобстріли прийшлися по території Оріхова, Новоандріївки, Новоданилівки, Малинівки, Преображенки, Левадного, Полтавки, Лугівського, Роботиного, Степового, П’ятихаток, Плавнів, Приморського та інших населених пунктів на лінії вогню.

Також військовослужбовці РФ здійснили 22 БПЛА-атаки по Гуляйполю, Новодарівці, Ольгівському, Червоному, Білогір’ю, Малій Токмачці, Левадному, Полтавці, Лугівському та Малим Щербакам й обстріляли з РСЗВ Степногірськ.

Надійшло 43 повідомлення про руйнування житлових будинків та об’єктів інфраструктури”.

Читайте також:
Удар по Грозі: слідчі завершили ідентифікацію загиблих, тіла видають родичам


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.