У Празі стартував другий парламентський саміт Кримської платформи: ключові цілі

У Празі 24 жовтня стартував другий парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи. Ключовою метою платформи є підтвердження міжнародної підтримки України та привернення уваги світу до ситуації в анексованому з 2014 року Росією Криму.

До участі у саміті на запрошення спікерів Верховної Ради України Руслана Стефанчука та спікерки Палати представників Чеської Республіки Маркети Пекарової Адамової долучилися високопосталені представники парламентів понад 40 країн світу, а також міжнародних парламентських асамблей і організацій.

“Потрібно називати речі своїми іменами. Агресію треба називати агресією, а загарбника треба називати загарбником. Зараз не час для евфемізмів. Шановні друзі, я прошу пам’ятати, що чіткість у політичних оцінках і визначеннях гарантує нам чіткість у діях і відповідно у результата”, – зазначив Стефанчук під час відкриття заходу.

На полях конференції пройдуть також двосторонні зустрічі голів делегацій.

Напередодні спікерка нижньої палати парламенту Чехії Маркета Пекарова Адамова заявила, що мета саміту – зібрати всіх спікерів парламентів і представників їхніх країн.

“Я вважаю, що це має велике символічне значення як для Росії, так і для українців. Для Росії – що ми залишаємося єдиними. І водночас для українців – що ми з Україною і наша підтримка непохитна”, – сказала вона в інтерв’ю “Радіо Свобода”, опублікованому 22 жовтня.

Пекарова Адамова наголосила, що Крим є частиною України. Тому, за її словами, ще раз голосно заявити, що “ми дотримуємося міжнародного права і жодних змін у цьому немає”.

Говорячи про найбільш реалістичний сценарій звільнення півострова, спікерка сказала, що “перш за все треба, щоб Україна виграла війну”.

“Я абсолютно впевнена, що це перший крок до цього, треба виграти у війні, а потім мати можливість деокупувати також Кримський півострів, як і усі українські території”, – заявила вона.

Читайте також:
“Захід помилився з реакцією на анексію Криму 2014 року, і має це визнати”. Підсумки третього саміту Кримської платформи

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.