Форум #ЦифраЗахисникам: цифрові рішення як спосіб дебюрократизувати ветеранські сервіси

автор: Геннадій Карпюк

На початку повномасштабного вторгнення в електронному реєстрі ветеранів України налічувалося майже 500 тисяч осіб. Нині ж, за попередніми розрахунками Мінветеранів, щонайменше 4,5 мільйона українців – захисників та захисниць, членів родин загиблих військових, осіб з інвалідністю внаслідок війни й інших категорій громадян будуть охоплені увагою і сервісними продуктами державної ветеранської політики.

Про це 12 жовтня говорили у столичному КВЦ «Парковий», де відбувся організований Міністерством ветеранів форум #ЦифраЗахисникам.

Окрім презентації державної візії цифрового персонального шляху ветерана, на форумі обговорили останні ініціативи щодо впровадження ветеранських політик у країні, а також подискутували на тему першочергових потреб наших військовослужбовців, котрі повертатимуться у свої громади, та шляхів інструментальної оптимізації їх задоволення у практичній площині.

Наріжними питаннями основних панелей заходу стали визначення, які саме ветеранські послуги потребують оцифрування й на яких принципах має базуватися їх доступність. Також  експерти та посадовці говорили і про нагальність формування належного рівня цифрової грамотності серед ветеранів.

Держава справді наразі пріоритезує ветеранську політику, адже більша частина тих, хто воює і з часом повернеться до мирного способу життя, наразі перебувають у війську. Тому є трохи часу, аби надалі забезпечити цим людям гідний соціальний супровід, реабілітацію та повноцінне повернення у громади, сім’ї, вітчизняну економіку й використати ветеранський потенціал у подальшій національній розбудові, зокрема і ціннісного фундаменту громадянського суспільства.

Один з напрямів цієї роботи, як зауважила під час форуму очільниця Мінветеранів Юлія Лапутіна, – це створення вже зараз безбар’єрного простору для всіх ветеранів.

«Наше завдання – створити такі простори та можливості у кожній українській громаді, куди і повертатимуться після фронту та служби Захисники і Захисниці. Одним з найоптимальніших в сучасних умовах інструментів практичного вирішення цього завдання є цифровізація всіх відповідних процесів, що спрощують обліки та сервіси, інтеграцію баз даних, значним чином зменшуючи бюрократичне навантаження на систему, що вивчає і забезпечує належне реагування на потреби ветеранської спільноти», – зазначила міністерка.

Міністр ветеранів Юлія Лапутіна на форумі “Цифра захисникам”

Водночас на форумі презентували працюючі цифрові продукти Мінвету та розповіли про потенційні можливості, які відкриються найближчим часом для цільової аудиторії ветеранських політик з реалізацією низки ініціатив, що наразі в розробці.

Як практичний кейс, що буквально фіналізується, розповіли про розширення географії пілотного проєкту помічника ветерана – додатково до чотирьох залучених у нього від початку додалися іще шість регіонів. До речі, відбір кандидатів на ці посади також відбувався і триватиме далі за допомогою цифрової платформи eveteran.gov.ua.

«Ми продовжуємо у співпраці із нашими партнерами, зокрема Міноборони, Мінсоцполітики, Мінцифри, МОЗ та іншими, розробку нових цифрових інструментів для ветеранів. Зокрема, йдеться про електронний кабінет ветерана, та е-кабінет надавача ветеранських послуг, координацію поміж різними реєстрами як відомчими, так і органів місцевої влади. Технологію цьогоріч мають в експериментальному порядку апробувати та вдосконалити у пілотних регіонах з тим, щоби до кінця 2024 року по всій Україні в сервісних офісах запрацювали 15 тисяч помічників ветеранів», – зазначила Юлія Лапутіна.

Водночас керівник Апарату Ради нацбезпеки і оборони України Андрій Зюзь зауважив, що сотні тисяч наших людей, які пройдуть через горнило цієї страшенної війни, можуть повернутися до звичайного життя з певними травмами – фізичними, ментальними. І саме в цьому контексті Україна має задіяти очевидну і доконану свою конкурентну перевагу на світовому ринку діджитал-індустрії. На його думку, слід запроваджувати вдалі цифрові рішення саме для того, щоби адаптувати тих, хто повернувся з фронту, до нормального буття.

«Маємо надати їм усі можливі преференції для того, це наш борг перед цими людьми», – переконаний Андрій Зюзь.

Читайте також:
Заст. Мінветеранів Тетяна Калита: Ми відкриті до співпраці та не монополізуємо ринок послуг ветеранам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.