Особливості сплати податків для ФОП 2 групи ℗

Малий та середній бізнес — це потужна підтримка економіки країни. Фізичні особи-підприємці (ФОПи) здійснюють різноманітну підприємницьку діяльність, надають послуги, виробляють товари та генерують доходи. Однак важливо розуміти особливості оподаткування бізнесу, залежно від його масштабу, специфіки тощо.

На сайті проєкту «Школа бізнесу Нова пошта» більш детально розповідають про податок ФОП 2 групи, всі особливості та зобов’язання: https://online.novaposhta.education/blog/fop-2-grupa-na-shho-treba-zvertati-uvagu-pidpriemcyu-pered-viborom. У цій статті ми поговоримо про ФОП 2 групи.

Що таке ФОП 2 групи?

Фізична особа-підприємець — це особа, що має право здійснювати комерційну діяльність на території України від свого імені та несе особисту відповідальність за неї. Всього існує 4 групи ФОПів:

  • перша — сплачує податок на прибуток за ставкою 5% та ПДВ за стандартною ставкою 20%. Можуть вибрати спрощену систему оподаткування;
  • друга — податок на прибуток за ставкою 5%, не сплачують ПДВ. Мають обмеження на обсяг доходу та кількість найманих працівників (до 10 осіб);
  • третя — податкова ставка аналогічна першій групі. Не мають обмежень на дохід та кількість найманих працівників;
  • четверта — підприємці, які вирощують, вигодовують, виловлюють, збирають або переробляють сільгосппродукцію.

Розглянемо більше детально особливості ФОП другої групи.

Податкова ставка

Фізичні особи-підприємці 2 групи мають сплачувати щоквартально Єдиний податок у розмірі 20% від чинного значення мінімальної заробітної плати в країні. Також ФОП сплачує 22% пенсійних у вигляді Єдиного соціального внеску. Сплата ПДВ не передбачена для цієї групи. Такі умови знижують фінансове навантаження на підприємця.

Обмеження на дохід та наймання персоналу

Щоб мати змогу залишатись представником ФОП другої групи, бізнес не повинен занадто розростатись. Зокрема є ліміти на дохід — річний прибуток не має перевищувати 843 мінімальні заробітні плати, актуальні на цей період. Обмеження на кількість найманого персоналу — до 10 осіб включно. Якщо обсяги перевищують ці ліміти, ФОП переходить до 3 групи.

Звітність

Для представників ФОП 2 групи встановлена спрощена форма податкової звітності. Тобто сплачувати Єдиний податок замість низки стандартних внесків. Таким представникам малого бізнесу та індивідуальним підприємцям потрібно заповнювати та подавати менше документації, що спрощує процедуру оподаткування.

Сфери діяльності

Для ФОПів кожної групи передбачений перелік КВЕДів. Зокрема для другої групи дозволена діяльність у сфері обслуговування, ресторанного бізнесу, виробництва та/або продажу продукції (продовольчої та непродовольчої).

Заборонено займатись ювелірною справою (виготовляти, реалізовувати та перепродавати прикраси з дорогоцінних чи напівдорогоцінних матеріалів), а також рієлторськими послугами (оцінка нерухомості, посередництво при купівлі/продажу та оренді).

Отже, оподаткування для ФОП другої групи є доволі привабливим для представників малого бізнесу. Воно дозволяє зменшити податкові обов’язки та спростити фінансовий облік. Однак не забувайте, що податкові норми та мінімальна заробітна плата змінюються з часом. Тому варто слідкувати за ситуацією, а за потреби звернутись до фінансового консультанта.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна