Греція готова надати свої порти для експорту українського зерна

Греція запропонувала свої північні порти Салоніки та Александруполіс як ще один шлях експорту української пшениці та інших зернових. Афіни вже обговорили цей план зі своїми партнерами з ЄС та країнами поза блоком.

Про це пише видання Kathimerini в середу, 4 жовтня.

“Укладена за посередництва Туреччини угода про експорт українських зернових через чорноморські порти країни розвалилася, хоча дипломати вважають за краще називати її “замороженою”. Багато кулуарної роботи присвячено пошуку альтернатив, адже Україна життєво важлива для світового постачання зернових”, – мовиться у повідомленні.

Продукцію пропонується транспортувати залізницею через Румунію і Болгарію до Салонік і Александруполіса. А комерційні кораблі, що належать Греції, відіграватимуть дуже важливу роль у транспортуванні зерна.

Проблемою у цьому плані залишається обмежена пропускна здатність залізничної мережі на півночі Греції. Однак його реалізація могла б стати поштовхом для розбудови і модернізації залізничних гілок у цьому районі, зокрема на лінії від Александропулу до Орменіо, що на кордоні з Болгарією.

Також існують альтернативні маршрути грецькому плану через Балтійське та Адріатичне моря. Балтійський варіант проштовхує Польща за співпраці з Литвою, хоча польський порт, як-от Гданськ, є набагато ймовірнішим пунктом експорту, ніж литовський порт Клайпеда.

Читайте також:
Литва погодилась пропускати українське зерно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна