Ексначальник управління внутрішньої безпеки СБУ Наумов отримав у Сербії тюремний строк за відмивання коштів

Вищий суд сербського міста Ніш засудив колишнього начальника головного управління внутрішньої безпеки СБ України Андрія Наумова до одного року позбавлення волі за обвинуваченням у відмиванні грошей.

Про це в п’ятницю, 29 вересня, повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на свою балканську службу.

Цього дня суд першої інстанції виніс вирок.

За словами адвоката Наумова Мілана Петровича, сторона захисту оскаржуватиме це рішення.

“Ми вважаємо, що немає абсолютно ніяких підстав для засудження за кримінальний злочин відмивання грошей, тому що ми вважаємо, що підсудний Андрій Наумов не міг вчинити цей кримінальний злочин, особливо на території Сербії”, – сказав адвокат.

За його словами, наразі також очікується рішення апеляційного суду Ніша щодо запиту України про екстрадицію Наумова.

Наразі в Сербії відхилили запит про екстрадицію Наумова в Україну.

Сам Наумов під час судових засідань у Сербії казав, що побоюється за своє життя у випадку повернення в Україну.

Справа Наумова. Передісторія

Андрій Наумов очолював Головне управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України з літа 2019 року, коли до влади прийшов президент Володимир Зеленський і СБУ очолив Іван Баканов. За повідомленнями ЗМІ, Наумов імовірно курирував митницю, тіньовий обіг цигарок, збір за контрабанду. Також він фігурував у розслідуванні програми “Схеми” про набуття елітного майна, неспівставного з офіційними доходами держслужбовця.

Президент Зеленський 14 жовтня 2020 року надав Наумову військове звання бригадного генерала. А 31 березня 2022 року – понизив на один ступінь – імовірно, за державну зраду. Напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну – 23 лютого 2022 року – Наумов виїхав за кордон.

Андрія Наумова заарештували 7 червня 2022 року, коли він намагався потрапити з Сербії до Північної Македонії. Для втечі з країни він використав кілька мікроавтобусів, навантажених готівкою та коштовностями, у тому числі діамантами.

У суді в Ніші 17 березня Наумов заявляв, що 608 000 євро та 125 000 доларів, знайдені в автомобілі під час його арешту, – це “сімейні гроші”, і вони були потрібні, щоб переїхати до Стамбула.

В Україні Наумову оголосили дві підозри – у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, у зловживанні владою або службовим становищем та у шахрайстві і завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн гривень.

Також повідомляли, що підозрюваний у держзраді колишній очільник Головного управління СБУ в АР Крим Олег Кулініч лобіював призначення Андрія Наумова на посаду першого заступника голови СБУ. Про це йдеться в оприлюднених ДБР 5 квітня розмовах Кулініча та колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича. На записах Кулініч також описував значний вплив Наумова на процеси в СБУ. Згідно з даними ДБР, Кулініч співпрацював із ФСБ РФ.

У липні 2023 року видання “ВВС Україна” писало, що кримінальні справи про державну зраду високопоставлених російських “кротів” у Службі безпеки України ризикують “розсипатися”. Принаймні через рік виявилося, що спільники затриманого ексначальника ГУ СБУ в Криму Олега Кулініча не виявлені, а колишній начальник управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, який втік у Сербію, у справі Кулініча не фігурує.

Читайте також:
Ексгенерал СБУ Наумов міг передавати РФ дані про системи безпеки ЧАЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна