На тлі погіршення ставлення: УВФ презентував рекомендації “Як писати про ветеранів”

Команда Українського ветеранського фонду разом з учасниками бойових дій створили рекомендації для журналістів “Як писати про ветеранів”. Ці напрацювання допоможуть журналістам писати, говорити, показувати ветеранів так, щоб не нашкодити.

Презентація відбулася в Києві у середу, 27 вересня, у форматі тренінгу для понад 30 журналістів, гостьових редакторів, репортерів.

На події головну роль відіграли ветерани, які брали участь у створенні матеріалів: Максим Колесніков — військовослужбовець ЗСУ, який пройшов російський полон, співробітник Офісу з підтримки змін Міноборони; Юлія Кіріллова — ветеранка, співзасновниця Жіночого ветеранського руху, Андрій Боднарчук — ветеран, командир добровольчого формування, директор Trauma Medical Solutions.

Вони відповіли на запитання журналістів та поділилися власним досвідом комунікації із медіа.

Ознайомитися з рекомендаціями можна за посиланням.

Присутня на заході виконавча директорка Українського ветеранського фонду Мінветеранів Наталія Калмикова, яку цього дня призначили заступницею міністра оборони, зазначила: “Відповідальність медіа щодо того як люди сприйматимуть ветеранів і ветеранок — величезна. Кожен меседж — не просто слова, а те, що потім перетвориться в дії інших людей. У ветеранах найперше, ми маємо бачити людину, а не стигми, лекала, стереотипи.  І це — наша спільна відповідальність: акцентувати на людяності, вдячності, демонстрації того, що ветеран є невід’ємною частиною суспільства. Частиною зі знаком “плюс”.

Ветеран Максим Колесніков: “Я б хотів звернутися до журналістів. Ваша зброя – значна і суттєва, а внесок у перемогу – великий. І якщо ви зробите зрозумілим для суспільства образ ветерана про те, що після повернення з армії військові зустрінуть повагу і зможуть реалізуватися в  цивільному житті – цим самим ви знімете тривожність і страх ветеранів про повернення до цивільного життя. Саме ви можете створити відчуття віри в те, що після війни є життя. А тим, хто боїться мобілізації та вагається, чи ставати до лав Сил оборони – ви допоможете полегшити цей вибір”.

Чергове загальнонаціональне опитування “Образ ветеранів в українському суспільстві”, проведене нещодавно соціологічною групою “Рейтинг” з ініціативи УВФ, показало тенденцію до погіршення очікувань у суспільстві щодо майбутнього ветеранів російсько-української війни та оцінок виконання державою зобов’язань перед військовими.

Наразі 79% загалом вважають, що в суспільстві є повага до ветеранів. З іншого боку, в порівнянні з минулим опитуванням із 6% до 18% зросла частка тих, хто має протилежну думку. Також помітне зменшення в абсолютних оцінках: в липні 2022 року 55% респондентів говорили про беззаперечну повагу з боку суспільства до ветеранів, а у вересні 2023 року таких лише 25%.

Зростання упереджень і стереотипів щодо ветеранів в умовах повномасштабного вторгнення є викликом, який варто виправляти вже зараз, зазначають в УВФ.

“Після 2014 року в медіа військового, який повернувся з війни, демонізували до рівня “атошник = небезпека для цивільних”, “пільговика”, “ПТСРника”, “ми тебе туди не посилали”. Ці узагальнення псували життя величезній кількості ветеранів. Через такі упередження їм важко було адаптуватися у цивільному житті, важко знайти роботу, важко загалом влитися у суспільство, де на тебе дивляться з острахом.

Після 24 лютого кількість ветеранів різко зросла, а після перемоги прогнозується, що ветеранське середовище разом з родинами ветеранів і родинами загиблих захисників і захисниць України становитиме 10-15% від усього населення. Тож помилку 2014-го ми не можемо повторити”, – зазначають в УВФ.

Фото: УВФ

“Журналістика має значний вплив на формування образу ветерана. Через медіа навіть, здавалося б, найменші деталі впливають на загальний контекст. Ми запрошуємо журналістів ознайомлюватися із нашими рекомендаціями, взаємодіяти і працювати заради нашого спільного майбутнього”, — підкреслила співавторка рекомендацій, заступниця Виконавчого директора УВФ Каріна Дорошенко.

Читайте також:
Фартовий “Інтелігент”: як харків’янин вижив у полоні і повернувся до життя завдяки ветеранському бізнесу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна