Україні передадуть “обмежену” модифікацію ATACMS, які будуть малоефективними для ударів по Криму, — американський генерал

Україна отримає від США “обмежену” модифікацію ракет ATACMS, які будуть малоефективними для ударів по великих об’єктах в окупованому Криму.

Таке припущення висловив екскомандувач Сухопутними військами США в Європі генерал Бен Ходжес у коментарі Newsweek 23 вересня.

За його інформацією, це будуть ракети з варіантами касетних боєприпасів з меншою дальністю.

Як зауважив американський генерал, такі ракети ефективні для деяких цілей, проте малоефективні для знищення великих об’єктів у Криму.

Ходжес переконаний, що в адміністрації Байдена побоюються, що ракетами ATACMS звичайної модифікації з дальністю дії до 466 км Україна може атакувати Росію.

Водночас він впевнений, що позитивне рішення Вашингтона щодо передачі ATACMS Україні, могло б підштовхнути до аналогічних кроків Бундестаг, зокрема до передачі ракет Taurus.

Також генерал підкреслив, що Велика Британія і Франція задоволені використанням Україною переданих ними далекобійних ракет Storm Shadow і SCALP, які не використовуються для ударів по Росії.

Втім, за словами Ходжеса, у будь-якому разі отримання Україною ATACMS, зробить Крим несприятливим місцем дислокації для російських військ.

Контекст

Візит президента Володимира Зеленського до США відбувся в той час, як Конгрес США розглядає запит Білого дому на додаткову допомогу Україні в розмірі 23 мільярдів доларів. Його схвалення все ще невизначене, оскільки в Республіканській партії існують серйозні розбіжності з цього питання. Частина правого крила Республіканської партії США на чолі з Дональдом Трампом стверджують, що Штати дають Україні занадто багато допомоги й мали б зосередитися на внутрішніх пріоритетах.

Українська сторона останні місяці активно просить США надати далекобійні ракетні системи ATACMS для ураження цілей у тилу, на окупованих територіях України.
У вересні видання Financial Times та ABC повідомляли, що США наближаються до ухвалення рішення про передання Україні ATACMS.

Ішлося про те, що Зеленський хоче вмовити Байдена передати Україні далекобійні ракети ATACMS цієї осені.

Згодом сенатори-республіканці закликали Байдена негайно передати Україні далекобійні ракети ATACMS.

Згодом стало відомо, що новий пакет американської військової допомоги Україні вартістю 325 млн доларів, не міститиме далекобійних ракет ATACMS, які просить Київ для ураження російських цілей у тилу.

22 вересня NBC.News з посиланням на офіційних осіб США та представника Конгресу повідомило, що США надасть Україні ATACMS, але небагато.

Читайте також:
США ухвалили позитивне рішення щодо передачі ракет ATACMS Україні ще до візиту Зеленського. Є причина не оголошувати його офіційно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна