США ухвалили позитивне рішення щодо передачі ракет ATACMS Україні ще до візиту Зеленського. Є причина не оголошувати його офіційно, — ЗМІ

Адміністрація президента США Джо Байдена ухвалила рішення надати Україні далекобійні ракети ATACMS ще до візиту Володимира Зеленського, але вирішила не оголошувати про це публічно.

Як повідомляє “Європейська правда”, таку інформацію оприлюднило видання Financial Times з посиланням на джерела.

Як повідомляється, офіційно про передання ATACMS  не оголосили, аби не давати підказки росіянам і не спонукати їх перемістити свої лінії постачання далі від лінії фронту.

Втім, невелика кількість ракет надійде в Україну вже найближчим часом.

Джерела видання також підтверджують, що Вашингтон надішле версію ракет, озброєну касетними боєприпасами, а не однією боєголовкою. Це дозволить дещо заспокоїти посадовців США, занепокоєних тим, що поставка ракет з однією боєголовкою вичерпала б американські запаси.

Контекст

Візит президента Володимира Зеленського до США відбувся в той час, як Конгрес США розглядає запит Білого дому на додаткову допомогу Україні в розмірі 23 мільярдів доларів. Його схвалення все ще невизначене, оскільки в Республіканській партії існують серйозні розбіжності з цього питання. Частина правого крила Республіканської партії США на чолі з Дональдом Трампом стверджують, що Штати дають Україні занадто багато допомоги й мали б зосередитися на внутрішніх пріоритетах.

Українська сторона останні місяці активно просить США надати далекобійні ракетні системи ATACMS для ураження цілей у тилу, на окупованих територіях України.
У вересні видання Financial Times та ABC повідомляли, що США наближаються до ухвалення рішення про передання Україні ATACMS.

Ішлося про те, що Зеленський хоче вмовити Байдена передати Україні далекобійні ракети ATACMS цієї осені.

Згодом сенатори-республіканці закликали Байдена негайно передати Україні далекобійні ракети ATACMS.

Згодом стало відомо, що новий пакет американської військової допомоги Україні вартістю 325 млн доларів, не міститиме далекобійних ракет ATACMS, які просить Київ для ураження російських цілей у тилу.

22 вересня NBC.News з посиланням на офіційних осіб США та представника Конгресу повідомило, що США надасть Україні ATACMS, але небагато.

Читайте також:
США оголосили про новий пакет допомоги Україні: що включає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна