Зеленський зустрівся з Трюдо: Канада надає військовий пакет та 650 млн CAD та навчатиме пілотів на F-16

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що Канада надасть Україні черговий пакет військової допомоги на 650 млн канадських доларів (майже 482 млн доларів США) та долучиться до навчання українських пілотів на F-16.

Про це Джастін Трюдо сказав 22 вересня під час спільної пресконференції із президентом України Володимиром Зеленським, передає “Суспільне“.

“Канада надала близько 9 мільярдів канадських доларів військової, фінансової та гуманітарної допомоги Україні, відколи президент РФ Володимир Путін почав свою агресивну війну. Сьогодні ми беремо на себе довгострокові багаторічні зобов’язання, щоб забезпечити стабільну підтримку України. Це включатиме 650 мільйонів канадських доларів на трирічний строк, які підуть на 50 одиниць бронетехніки, включаючи машини для медичної евакуації, які збудують канадські працівники в Онтаріо. Ми також відправимо інструкторів для F-16, щоб Україна могла максимізувати своє використання переданих винищувачів”, — сказав Трюдо.

Крім того, Україні буде передано 35 дронів із камерами високої точності, бронемашини та амуніцію.

Джастін Трюдо запевнив: Канада буде з Україною стільки, скільки потрібно.

Своєю чергою Володимир Зеленський наголосив: коли Україна переможе, це буде спільна перемога з Канадою, з усіма друзями та партнерами й вільним світом.

Під час переговорів сторони обговорили оборонну співпрацю. Глава Української держави відзначив лідерство Канади в гуманітарному розмінуванні та висловив сподівання, що з канадською підтримкою буде реалізовано завдання з очищення всієї української землі від мін і снарядів, що не розірвалися.

“Дуже ціную рішення Канади приєднатися до підготовки пілотів для літаків F-16. Дякую, Джастіне. Сьогодні ми докладно обговорили посилення нашого повітряного щита. Подякував прем’єр-міністру за рішення його уряду закупити для потреб України нову партію ракет для систем ППО. Це дуже своєчасно з огляду на щоденні російські удари ракетами та іранськими «шахедами» по наших містах, по наших людях, по нашій цивільній інфраструктурі”, – повідомив президент.

Під час зустрічі також обговорювалася співпраця України й Канади у сфері військової промисловості, зокрема спільне виробництво озброєння, передає пресслужба президента України. 

“Очікуємо на участь канадських компаній у першому Форумі оборонних індустрій, який відбудеться в Україні незабаром”, – сказав Зеленський.

Він зауважив, що підписана з Трюдо оновлена Угода про вільну торгівлю буде базою для відбудови України.

Президент відзначив готовність Канади продовжувати санкційний тиск на Росію, щоб вона не могла збільшувати фінансування агресії.

Крім того, сторони обговорили різні аспекти Української формули миру, зокрема пункти, що стосуються справедливості: засудження Росії за агресію та компенсації усіх завданих нею збитків. Глава держави подякував Канаді за підтримку роботи з організації Глобального саміту миру.

Крім іншого, Зеленський виступив на засіданні парламенту Канади, зустрівся з генерал-губернатором Канади Мері Саймон у її резиденції в Оттаві.

Передісторія

22 вересня після візиту до США президент України Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською прибули до Канади з візитом.

Зеленський 19 вересня прилетів до Сполучених Штатів, щоб взяв участь у засіданні Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй та Радбезу ООН. Він виступив на двох засіданнях, окресливши своє бачення закінчення війни. Також Зеленський закликав реформувати Радбез ООН і назвав три кроки до цього.

У США він вже провів низку зустрічей зі світовими лідерами, зокрема з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Бразилії Лулою да Сілвою та ін.

Із Нью-Йорка Зеленський перелетів до Вашингтона, де зустрівся із представниками та лідерами Конгресу США, головою Пентагону Ллойдом Остіном, із президентом Джо Байденом у Білому домі.

Під час візиту США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 375 мільйонів доларів. Пакет містить вдосконалені боєприпаси подвійного призначення, кулемети, протитанкову зброю, системи протиповітряної оборони Avenger та інше обладнання.

Також під час зустрічей Україна й США домовилися працювати спільно для виробництва зброї та оборонних систем. Зокрема Україна готує промислову базу, щоб виробляти системи ППО у копродукції.

Читайте також:
США передадуть Україні ракети ATACMS, але небагато, — ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна