Військовий облік жінок, мобілізація та виїзд за кордон із 1 жовтня: вимоги, реальність та відповідальність

 

Із 1 жовтня 2023 року жінки-медики, медсестри та працівниці фармацевтичної галузі мають прийти у військкомат (ТЦК і СП) і стати на військовий облік. Це передбачає ухвалений торік закон. Інші жінки можуть зробити це за власним бажанням.

Сухопутні війська ЗСУ роз’яснили питання щодо військового обліку жінок певних професій та відповідальності за його уникнення. “Новинарня” подає розширене тлумачення – щодо передісторії питання, законодавчого обґрунтування, ситуації де-факто щодо ймовірної мобілізації та щодо можливості виїзду жінок за кордон.

Відповідно до закону

Жінки-медики та жінки-фармацевти були військовозобов’язаними та мали б ставати на облік у військкоматах і задовго до повномасштабного вторгнення РФ. Тільки ця норма закону фактично не виконувалася.

При цьому частина 11 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” передбачає: “Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних”. 

У 2021 році ця норма була актуалізована наказом Міноборони. У мережі з’явився наказ МОУ від 11 жовтня 2021 року, який був виданий на виконання змін до закону про військовий обов’язок та військову службу. Документом затверджується перелік професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, і зобов’язання жінок цих професій стати на військовий облік.

Можна припустити, що наказотворці ще тоді мали на увазі ймовірне повномасштабне вторгнення Росії та намагалися розширити мобілізаційний ресурс за рахунок жінок, чий фах може підійти для ЗСУ (переважно в тилу).

Однак після широкого суспільного резонансу та петиції, яка за чотири дні зібрала необхідні 25 тис. голосів, перелік “відіграли” назад. Свої роз’яснення тоді давав головком Залужний (він і тоді наголошував: не йдеться про мобілізацію), на петицію відповідав президент Зеленський.

6 вересня 2022 року міністр оборони Резніков підписав наказ МОУ, яким укотре відтерміновувалися строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року.

7 жовтня 2022 року Рада підтримала законопроєкт №6482 про внесення змін до ст. 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” (№ 6482), яким встановлюється взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням (“добровільний облік”).

Але, за цим законом, жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, так само підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

Член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський у коментарі “РБК-Україна” заявив, що Рада поки не планує розширювати перелік спеціальностей у жінок, які мають обов’язково ставати на військовий облік.

Облік не означає мобілізацію

Постановка на військовий облік зазначеної категорії жінок не означає, що йдеться про їхню мобілізацію. Інформація потрібна ТЦК для узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі.

Потреби в мобілізації жінок-медиків до ЗСУ наразі немає,

наголосив в ефірі національного телемарафону керівник пресслужби командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо.

Які категорії жінок мають прийти в ТЦК для постановки на військовий облік

Із 1 жовтня 2023 р. на військовий облік будуть зобов’язані встати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років.

Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.

Військовий облік жінок 2023 регулюється наказом Міністерства оборони України від 07.02.2022 р. № 35.

У пп. 1 п. 3 наказу Міноборони України від 07.02.2022 р. № 35 прописано, що Головнокомандувач Збройних сил України повинен забезпечити взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 1 жовтня 2023 р. Це означає, що саме з цієї дати жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних, мають ставати на військовий облік військовозобов’язаних.

А от жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням.

Як ставитимуть жінок на військовий облік?

Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється в ТЦК.

Для постановки на військовий облік жінки необхідно подати наступні документи:

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт або ID-картка;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття спеціальності/професії;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотокартки 3х4.

Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби.

Медкомісія у військовозобов’язаних жінок має проходити так само, як і в чоловіків: повинні оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог. Єдина відмінність – жінки мають пройти ще огляд у гінеколога.

Які обов’язки будуть у жінок, що стануть на військовий облік?

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Такі жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків.

Чи потрібно ставати на військовий облік вагітним і матерям?

Законодавством встановлено, що винятком із загального правила є вагітні жінки та ті, які перебувають у декретній відпустці.

Так, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.

Вже призвані під час мобілізації жінки-військовослужбовиці мають право на звільнення зі служби у зв’язку з вагітністю (незалежно від перебігу й терміну) та у зв’язку із перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку.

Медики-матері отримують право на відстрочку, якщо виховують дітей самостійно, мають трьох і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить в ЗСУ.

Для цього необхідно відвідати свій ТЦК та СП та надати усі підтверджуючі документи.

Чи потрібно жінкам самостійно йти до ТЦК та СП і ставати на військовий облік?

Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання подають список щодо таких жінок до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких вони розташовані.

Зазначені списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаного (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку та відмітки про взяття на облік) та внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Видаватимуть тимчасові посвідчення військовозобов’язаного зазначеним у списках жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень – 30 діб.

Далі жінки в семиденний строк із дня отримання таких посвідчень повинні прибути до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце їх проживання і стати на військовий облік.

Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

Яке покарання буде для жінок за ухилення від постановки на військовий облік?

За порушення військовозобов’язаними правил військового обліку під час воєнного стану, на них може бути накладено штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) згідно зі ст. 210 КУпАП.

Виїзд військовозобов’язаних жінок за кордон: наразі обмежень немає

Наразі в Україні немає законних підстав для обмеження виїзду жінок за кордон, військовозобов’язаних чи ні.

Крім того, немає затвердженої процедури, згідно з якою прикордонники могли б перевіряти, чи є українка військовозобов’язаною, заявив у коментарі “Суспільному” керівник пресслужби КСВ Збройних сил України Володимир Фітьо.

Він наголосив, що також наразі в Україні немає технічної можливості перевіряти на пунктах пропуск для виїзду за кордон дипломи усіх жінок, які хочуть виїхати за межі країни.

“Ніхто не буде перевіряти диплом усіх жінок на кордоні. Немає такої бази. Якщо керуватися законодавством, навіть маючи необхідний перелік документів, наприклад, їдучи за кордон відпочивати, військовозобов’язаний чоловік не виїжджає за кордон. Але чоловік, який проходить службу в ЗСУ, маючи відпускний квиток, може виїхати за кордон”, – пояснив представник КСВ ЗСУ.

“На цей час немає процедури перевірки на державному кордоні ДПСУ, військовозобов’язана жінка-медик чи ні. Наприклад, їде автобус 40 жінок на відпочинок за кордон. Яким документом передбачено, що ДПСУ має перевірити дипломи? Є обмеження щодо чоловіків, а жінок – не прописано”, – сказав Фітьо.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко також заявив, що виїзд за кордон для жінок, які мають медичні та фармацевтичні спеціальності та стануть на військовий облік з 1 жовтня, наразі не обмежений.

Речник ДПСУ пояснив, що виїзд за кордон обмежений лише для військовозобов’язаних чоловіків та держслужбовців (без поважних причин), згідно з постановою уряду.

“Чітко визначено умови та категорії осіб кому дозволено перетинати кордон на період воєнного стану… Всі обмеження, які діють на виїзд, стосуються чоловіків від 18 до 60 років, а також до категорії посадових осіб і держслужбовців, які визначені відповідно до посад і визначені урядом, ті списки які надають нам державні органи для того, щоб ставити таких осіб на контроль. Інших моментів, зміни правил за останній час відносно категорії жінок не було”, – сказав Демченко.

Водночас речник Держприкордонслужби наголосив, що якщо будуть прийняті зміни про перетин держкордону, до ДПСУ дотримуватимуться всі правил.

При цьому член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський вважає, що з 1 жовтня жінкам з медичною або фармацевтичною освітою, які стануть на військовий облік та набудуть статусу військовозобов’язаних, виїзд за кордон може бути обмежений.

Читайте також:
Міноборони затвердило літню форму для жінок у ЗСУ, обіцяють скоро закупити. На черзі – бронежилети


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.