Як жінкам стати на військовий облік: МОУ анонсує алгоритм

До кінця наступного тижня в Міністерстві оборони мають розробити алгоритм, як жінкам визначених професій стати на військовий облік. Алгоритм та додаткова інформація з’явиться на сайті військкоматів або Міноборони.

Про це в ефірі “Громадського радіо” в середу, 22 грудня, повідомила радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова. 

“Я подзвоню у кілька військкоматів та дізнаюся, чи є в них план дій, бо кожен військкомат самостійно визначає алгоритм, як стати на облік. Думаю, що ми розробимо алгоритм, і до кінця наступного тижня він буде на сайті військкоматів. Якщо буде можливість, то на облік можна буде стати електронно, — щоб ви надіслали свої дані онлайн. Подивимося, чи буде це можливо з точки зору безпеки. Я поговорю з військкоматами, щоб ми розробили швидку процедуру, щоб не всі разом прийшли ставати на облік”, — сказала Воронкова.

Як відомо, 17 грудня набув чинності наказ Міністерства оборони №313 від 11 жовтня 2021 року “Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних”.

Тепер роботодавець має проконтролювати, щоб жінки, які вже працюють на підприємстві за Переліком, встали на військовий облік. Також при прийнятті на роботу жінок за Переліком слід перевіряти у них наявність військово облікових документів та відміток про взяття на військовий облік.

Граничний вік перебування в запасі та у військовому резерві — 60 років.

Порушення норм каратиметься штрафами від Держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Штрафи складають від 850 до 1700 грн – працівниці, яка не стане на військовий облік; від 5100 до 8500 грн – роботодавцям.

Які спеціальності задіяні

У наказі 313 наводяться  35 видів спеціальностей, кожна з яких є, по суті, окремою галуззю господарської діяльності. Тут представлені всі найбільш популярні сфери – від громадського харчування до видавництва та поліграфії.

Загалом у Переліку сотні професій, серед яких і журналісти, медики, фінансисти, бухгалтери й податківці, комп’ютерники, соціальні працівники, соціологи і психологи, менеджери соціокультурної діяльності, енергетики, спеціалісти готельно-ресторанної справи та ін.

Завдяки цьому на військовому обліку мають перебувати як керівництво підприємств зазначених галузей, так і працівниці робочих професій та спеціалісти. Тобто на облік має потрапити й адміністрація (і директор, і керівник відділу, і юристка, і секретарка тощо), й сама працівниця, яка має певну спеціальність та працює у певній галузі.

Звідки це взялося?

Ще 24.04.2021 набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку”. Згідно до його Перехідних положень, протягом шести місяців з цієї дати Кабмін та інші міністерства мали привести власну нормативну базу у відповідність до цього Закону.

Цей Закон, крім іншого, вимагає: “Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних”.

Відтак у жовтні (на шостий місяць) МОУ створило перелік таких споріднених спеціальностей та професій. А чинності він набрав після опублікування, яке відбулося 17 грудня.

Також цей крок  відповідає  Закону України № 1702-IX “Про основи національного спротиву”, який набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Що далі?

Тепер роботодавець має проконтролювати наявність документів про перебування на військовому обліку не лише в чоловіків, а і в жінок, якщо вони беруться на роботу на посаду (професію), яка є в цьому Переліку.

Щодо тих жінок, які вже працюють на цих посадах, їм варто повідомити про їхній обов’язок стати на військовий облік, і перевірити виконання.

Наказ Міноборони не встановлює якихось граничних строків для його виконання. Мовчить про перехід на нові правила й інше законодавство. Тому фахівці радять звернутися по консультацію до військового комісаріату за юридичною адресою підприємства, установи або організації.

Читайте також:
Уперше в ЗСУ жінка отримала звання генерала

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна