Рада ухвалила закон про добровільний військовий облік для жінок

Верховна Рада прийняла в цілому закон №6482 щодо добровільного військового обліку для жінок.

За це рішення проголосувало 297 народних депутатів, повідомив нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк у телеграмі.

За його словами, документ передбачає, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.

Водночас виняток становлять жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю.

Железняк додав, що залишилась норма про медичних працівників: жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

Контекст

11 жовтня 2021 року Міністерство оборони видало резонансний наказ №313, який зобов’язовував деяких жінок стати на військовий облік. Згодом його охоплення було зменшене.

Без ухвалення змін до закону із 1 жовтня 2022 року жінки, які мають 14 відповідних спеціальностей, повинні були стати на військовий облік. При цьому до кінця року за невиконання наказу штрафи не були передбачені.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що Міноборони розробило і передало до парламенту пропозиції змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо добровільності постановки на військовий облік жінок.

“Ми вже неодноразово заявляли, що постановку жінок на військовий облік встановлено законом. Тому Міноборони та Генштаб не можуть її змінити самостійно. Це повноваження парламенту”, – зазначала Маляр.

За її словами, зараз у державі немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Читайте також:
З початку “великої війни” в армію пішли 7 тисяч жінок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна