Міноборони затвердило літню форму для жінок у ЗСУ, обіцяють скоро закупити. На черзі – бронежилети

Міністерство оборони затвердило зразок-еталон літньої польової форми для військовослужбовиць ЗСУ, яка вже офіційно поставлена на забезпечення.

На черзі – жіночі бронежилети, повідомляє пресслужба МОУ.

Зазначається, що робота над впровадженням жіночої польової форми розпочалася ще у 2022 році. Ініціювали її проєкт Arm Women Now та громадська ініціатива Forma Two.

“Модель костюма літнього польового для наших військовослужбовиць проходить належні процедури у заявлені терміни. Технічна специфікація та зразок-еталон вже затверджені. Тож найближчим часом будуть розпочаті відповідні процедури закупівель та постачання у війська“, – зазначив міністр оборони Олексій Резніков.

За його словами, в оновленій моделі костюма було враховано всі побажання і зауваження військовослужбовців-жінок, які брали участь у військових (дослідних) випробуваннях.

Також Резніков повідомив, що триває робота над впровадженням жіночого бронежилета. Уже є перші зразки, які вивчають на відповідність технічній специфікації.

“Зрештою, наші захисниці матимуть можливість отримати не тільки польову форму, а й засоби індивідуального захисту відповідно до своїх антропометричних даних. Вірю, що в новому однострої виконувати як бойові, так і тилові обов’язки, стане значно комфортніше”, – запевнив міністр.

Він також зауважив, що жіноча військова форма “довго не була повсякденністю в жодній країні” й навіть зараз є не в усіх країнах НАТО.

“У США, до прикладу, жінкам дозволено служити в армії з 1948 року і при цьому тільки в 2009 році розпочали розробку і впровадження жіночої уніформи. Лише в 2011 році в американських збройних силах розробили саме жіночу версію уніформи, яка б підходила по антропологічних параметрах. В ізраїльській армії, де жінки також вже понад 50 років проходять обов’язкову строкову службу, жіночу форму видають не у всіх підрозділах. Тож, можна сміливо говорити, що ми серед лідерів”, – заявив Резніков.

Як писала “Новинарня” після презентації Міністерством оборони жіночої форми у липні, в оновленій формі для жінок внесено такі зміни:

  • куліска на кітелі для регулювання зайвого об’єму тканини на спині,
  • вкорочений кітель та розрізи по боках для зручності нахилів та присідань,
  • еластична стрічка під колінами для зменшення ширини штанини,
  • завищена лінія талії в штанах з “тунельним” поясом (у разі зміни об’ємів талії військовослужбовиці, наприклад, вагітності на ранніх строках).
Жіноча форма одягу 5 Жіноча форма одягу 3 Жіноча форма одягу 2 Жіноча форма одягу 1 Жіноча форма одягу
<
>
Фото: МОУ

Як раніше повідомляло Міноборони, станом на 2023 рік у лавах ЗСУ проходять службу близько 42 тисяч жінок-військовослужбовців, з яких майже 5 тисяч перебувають на передньому краї, де виконують бойові завдання нарівні з чоловіками.

Читайте також:
Міноборони презентувало оновлену літню польову жіночу форму одягу. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.