Ердоган на саміті G20 пропонує задовольнити вимоги Росії, щоб відновити зернову угоду, – ЗМІ

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на саміті в Делі закликає лідерів країн G20 задовольнити деякі вимоги Росії, щоб відновити зернову угоду.

Про це 9 вересня повідомило інформагентство Bloomberg.

Посилаючись на трьох турецьких чиновників, канал зазначає, що Туреччина просить світових лідерів сприяти страхуванню російського експорту продовольства і добрив лондонським банком Lloyd’s і знову підключити Москву до системи SWIFT для міжнародних платежів.

За словами посадовців, Туреччина каже своїм партнерам, що шлях до відновлення угоди – це послаблення деяких санкцій, які, як стверджує Москва, заважають їй імпортувати сільськогосподарське обладнання, як-то трактори або запасні частини до них.

Очікується, що члени G20 зазначать важливість зернової  угоди для задоволення попиту в країнах, що розвиваються, особливо в Африці, і закличуть до припинення “військових руйнувань” або інших атак на відповідну інфраструктуру. Крім того, вони закликатимуть до “негайних і безперешкодних поставок зерна, харчових продуктів та добрив ресурсів з РФ та України.

Bloomberg вказує, що зусилля Туреччини навряд чи вплинуть на союзників України в США і Європі, а прийняття Ердоганом вимог Росії підкреслює виклики, з якими він стикається в балансуванні після вторгнення Москви в Україну. Туреччина прагне відновити поставки в рамках угоди, підтриманої ООН, з якої Москва вийшла в липні.

Також Україна веде переговори з Румунією та Болгарією про альтернативний морський маршрут, який би проходив з українських портів через румунські територіальні води. Однак цей маршрут потенційно може покрити лише частину потреб.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін після переговорів із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у Сочі 4 вересня заявив, що Москва не готова одразу повертатися до Чорноморської зернової ініціативи, яку зірвала у липні. Ердоган тоді заявив, що Україні потрібно пом’якшити свій підхід.

Саміт G20

18-й щорічний саміт “Групи двадцяти” відбувається в індійській столиці Нью-Делі впродовж 9-10 вересня 2023 року.

Цього разу, напротивагу минулорічному саміту в Індонезії, Україну не запросили на саміт як гостя.

На порядку денному – питання збільшення кредитування країн, що розвиваються, реформа міжнародної боргової архітектури, регулювання криптовалют і вплив геополітики на продовольчу та енергетичну безпеку.

Цього року саміт G20 проходить без присутності президента РФ Володимира Путіна та лідера Китаю Сі Цзиньпіна.

До вересня 2023 у G20 входили 19 країн і Євросоюз, на які припадало близько 85% світового ВВП, понад 75% світової торгівлі та близько двох третин населення планети.

Приєднання Африканського союзу може стати одним з найвідчутніших результатів саміту. Адже позиції ключових членів G20 щодо війни РФ проти України глибоко розділилися.
Переговорники від країн “Великої двадцятки” протягом кількох днів намагалися домовитися щодо формулювань стосовно війни, яку Росія розв’язала проти України, але так і не змогли подолати розбіжності.

Читайте також:
ООН веде таємні переговори з Росією, щоб скасувати всі санкції в обмін на зернову угоду, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна