Саміт G20 в Індії: прийняли Африканський союз і не можуть досягти згоди щодо війни РФ проти України

Африканський союз став постійним членом “Великої двадцятки” (G20), до якої належать провідні економіки світу.

Про це в суботу, 9 вересня, повідомив прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, відкриваючи саміт лідерів G20 у Нью-Делі, інформує DW.

Досі єдиним блоком у G20 був Європейський Союз. Африканський союз мав статус “запрошеної міжнародної організації.”

Як зауважує AFP, приєднання Африканського союзу може стати одним з найвідчутніших результатів саміту. Адже позиції ключових членів G20 щодо війни РФ проти України глибоко розділилися.

Як пише Reuters, переговорники від країн “Великої двадцятки” протягом кількох днів намагалися домовитися щодо формулювань стосовно війни, яку Росія розв’язала проти України, але так і не змогли подолати розбіжності.

У лідерів залишається можливість щодо досягнення компромісу з цього питання: у 38-сторінковому проекті, який був розповсюджений серед членів делегацій, параграф “Геополітична ситуація” залишився порожнім, хоча інші 75 параграфів були погоджені та заповнені.

За інформацією Reuters, до підготовки так званої Декларації лідерів намагалися залучити й представників держави-агресора. РФ на саміті представляє міністр закордонних справ Сергій Лавров, оскільки президент Володимир Путін, на арешт якого видав ордер Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, в Індію не поїхав.

Після початку саміту джерела Reuters повідомили, що спільна декларація може зрештою містити різні параграфи з викладенням поглядів різних країн, або лише загальні фрази.

“Ми можемо приховати розбіжності та зробити загальну заяву про те, що ми повинні мати мир і злагоду в усьому світі, щоб усі погодилися”, – сказало одне з джерел.

Один із посадовців зазначив, що Росії було запропоновано прийняти погляди західних країн і висловити свою незгоду в окремій частині заяви, але “але поки що РФ блокує компроміс, прийнятний для всіх інших”.

Якщо згоди щодо заяви не буде, саміт “Великої двадцятки” може вперше за 20 років закінчитися без будь-якої декларації.

Саміт G20

18-й щорічний саміт “Групи двадцяти” відбуватиметься в індійському Нью-Делі впродовж 9-10 вересня 2023 року.

Цього разу, напротивагу минулорічному саміту в Індонезію, Україну не запросили на саміт як гостя.

На порядку денному – питання збільшення кредитування країн, що розвиваються, реформа міжнародної боргової архітектури, регулювання криптовалют і вплив геополітики на продовольчу та енергетичну безпеку.

Цього року саміт G20 проходить без присутності президента РФ Володимира Путіна та лідера Китаю Сі Цзиньпіна.

До вересня 2023 у G20 входили 19 країн і Євросоюз, на які припадало близько 85% світового ВВП, понад 75% світової торгівлі та близько двох третин населення планети.

Африканський союз

Африканський союз – заснована 2022 року міжнародна міжурядова організація, що в повному складі об’єднує 55 держав Африки. Водночас 6 африканських країн, що перебувають під владою хунти, наразі призупинили своє членство.
Сукупний валовий внутрішній продукт держав-членів АС становить 3 трильйони доларів, а населення – близько 1,4 мільярда людей.

Читайте також:
Путін не поїде на саміт G20, бо зосереджений на “спецоперації”. Замість нього відправлять Лаврова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна