“Можливо, вислів не дуже вдалий”: Папа спробував пояснити чергову хибу із заявою на підтримку росіян, Петра І і Катерини ІІ

Папа Римський Франциск прокоментував свої заяви з похвалою на адресу російської спадщини, визнавши, що згадка про Петра І та Катерину ІІ була невдалою. Глава Католицької церкви запевнив, що мав на увазі культуру, а не російський імперіалізм, і він вивчав її у школі.

Про це Папа сказав під час пресконференції в літаку, коли повертався до Рима з Монголії, повідомляє Vatican News 4 вересня.

Одне з питань стосувалося слів, з якими Франциск нещодавно звернувся до російської молоді. “Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — спадкоємці великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра I, Катерини II, тієї імперії — великої, освіченої, [країни] великої культури і великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини, ви — спадкоємці великої матінки Росії, йдіть уперед з цим. І дякую вам. Дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами”, — сказав Франциск 25 серпня.

Тепер Папа пояснив, що хотів лише сказати російській молоді те, що він каже всім їхнім одноліткам — взяти на себе відповідальність за свою спадщину.

Папа зазначив: “Я говорю це всюди, і це було моїм посланням. По-друге, щоб висловитися чіткіше, я справді згадав ідею великої Росії, тому що російська спадщина дуже хороша, дуже красива. Подумайте про літературу, про музику, аж до Достоєвського, який говорить нам сьогодні про зрілий гуманізм. Взяти на себе відповідальність за цей гуманізм, який розвинувся в мистецтві, в літературі. Це другий аспект того, що я говорив про спадщину”.

“Ну, і є ще третій, можливо, не дуже вдалий. Говорячи про велику Росію в сенсі, можливо, не стільки географічному, скільки культурному, я згадав те, чого нас вчать у школі: Петро І, Катерина ІІ. Ось так з’явився цей третій елемент, який не зовсім доречний. Я не знаю. Нехай історики розкажуть. Це було доповнення, яке спало мені на думку, тому що я вивчав це в школі”, – сказав понтифік.

Відповідаючи на другу частину запитання про імперіалізм, Папа наголосив: “Я не мав на увазі імперіалізм, коли говорив це, я говорив про культуру, а передавання культури ніколи не є імперіалістичним, ніколи; це завжди діалог, і я говорив про це”.

Франциск погоджується з тим, що “існують імперіалізми, які хочуть нав’язувати свою ідеологію”, і звертає увагу на те, що “коли культуру дистилюють і перетворюють в ідеологію, то це є отрутою”.

“Використовується культура, але віддистильована в ідеологію. Власне, це треба розрізняти: коли йдеться про культуру народу, а коли – про ідеології, які виникають у якогось філософа, в якогось політика цього народу. І це я кажу для всіх, також і для Церкви”, – сказав Папа, зауваживши, що й у Церкві зустрічаються ідеології, які відривають її від життя.

“Ідеологія не здатна втілюватися, вона є лише ідеєю. Але коли ідеологія займає певний простір і стає політикою, вона зазвичай стає диктатурою, чи не так? Вона стає нездатною до діалогу, до того, щоб співжити з культурами. Й імперіалізми роблять саме це. Імперіалізм завжди консолідується на основі ідеології. Також і в Церкві ми повинні розрізняти між доктриною та ідеологією: справжня доктрина ніколи не є ідеологічною, ніколи; вона закорінена у святому вірному Божому людові; натомість ідеологія відірвана від дійсності, відірвана від народу…”, – сказав Франциск, цитований Vatican News.

Передісторія

Як відомо, звернення Папи 25 серпня до російської молоді було сприйняте негативно в Україні, адже Петро І і Катерина ІІ не тільки винищували українців – вони також переслідували Католицьку церкву.

Апостольська нунціатура в Україні закликала не сприймати слова Папи Франциска так, ніби він заохотив російських католиків брати приклад з імперіалістів.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук висловив занепокоєння тим, що ці слова Папи можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму РФ, який сьогодні став причиною війни в Україні. Він закликав Святий Престол пояснити ситуацію.

Голова єпископату РКЦ в Україні єпископ Віталій Скомаровський прокоментував висловлювання в офіційній заяві, наголошуючи, що слова Папи завдали болю українцям.

Мукачівська греко-католицька єпархія відповідальність за таке висловлювання Папи поклала на інформаційний відділ Ватикану, пише “Кредо“. А Литва навіть вирішила викликати представника Ватикану на розмову щодо висловлювань Папи про Росію.

Уже після цієї заяви Папа їздив у Монголію, де заявляв, що хоче “монгольського миру” на землі, як після завоювань Чингісхана (убивці десятків мільйонів людей).

Контекст

Папа Римський Франциск уже не вперше відзначається заявами, які можна потрактувати як підтримку росіян на тлі повномасштабної агресії Кремля проти України.

У листопаді 2022 року він казав, що “має велику прихильність до російського народу, як також велику прихильність до українського народу”, говорив про “притаманний росіянам гуманізм” та ініціював акції, де представниця Росії страждала разом з українкою.

“Багато рук мішають казан війни в Україні, кінця не видно”, – двозначно казав Франциск у грудні 2022-го. При цьому Папа Римський таки порівняв війну в Україні з діями нацистської Німеччини і визнав РФ нападником на Україну.

Папа заявляв, що Ватикан бере участь у секретній мирній місії, аби спробувати закінчити війну в Україні.

13 травня 2023 року президент Володимир Зеленський зустрівся у Ватикані з папою Франциском і попросив засудити російські злочини в Україні, а також розповів про українську формулу миру.

Читайте також:
Папа Франциск заявив, що приїде в Київ тільки за умови візиту і в Москву, й назвав Путіна “культурною” людиною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна