Зеленський подарував Папі ікону Мадонни, написану на бронежилеті

доповнено

Президент Володимир Зеленський і Папа Римський Франциск провели 40-хвилинну розмову у Ватикані.

Про це в суботу, 13 травня, італійське видання La Repubblica.

Глава Католицької церкви зустрів Зеленського, спершись на свою тростину. Президент України, вітаючи Папу Франциска, поклав руку на серце і схилив голову.

Під час розмови, як тривала 40 хвилин, з Папою Франциском та Зеленським перебував перекладач.

Під час зустрічі основну увагу президент України приділив припиненню російської військової агресії та відновленню миру, повідомила згодом пресслужба глави держави.

“Чіткий і реалістичний алгоритм досягнення справедливого миру викладений в українській формулі миру”, – заявив Володимир Зеленський. Він попросив Папу Франциска всебічно сприяти реалізації “формули миру”, зокрема в питаннях продовольчої безпеки, звільнення полонених і депортованих осіб та відновлення справедливості.

“Оскільки війна триває на території України, мирний план може бути тільки українським”, – зазначив президент.

Зеленський закликав Його Святість до чіткого засудження військової агресії Росії проти України й наголосив, що не може бути рівності між жертвою та агресором.

Окремою темою зустрічі стали злочини Росії, пов’язані з викраденням і депортацією українських дітей до Російської Федерації. Глава Української держави закликав Ватикан приєднатися до зусиль України, спрямованих на повернення незаконно й примусово вивезених до Росії, де-факто викрадених, українських дітей.

Володимир Зеленський запросив Папу Франциска відвідати нашу країну, щоб підтримати молитвою всіх українців, які потерпають від російського терору й борються проти зла, яке прийшло на українську землю.

Папа Франциск подарував президенту Зеленському невелику скульптуру у вигляді оливкової гілки – символу миру.

Український президент подарував Папі ікону Мадонни, написану на залишках бронежилета.

“Президент також передав Його Святості картину «Втрата, 2022-58» авторства Олексія Ревіки, який народився в нині окупованому Росією Мелітополі Запорізької області. Ця картина є частиною серії «Червона лінія», що ілюструє події війни, які відбуваються зараз. Кожен твір серії – це червона лінія, яку перетнула Росія”, – повідомили згодом у пресслужбі президента.

Фото: пресслужба президента України

Після розмови з Папою Франциском президент України покинув Ватикан.

Контекст

З початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський та інші українські посадовці регулярно зверталися до Папи з проханням відвідати Україну. Папа Римський заявляв, що готовий здійснити візит, але тільки якщо зможе поїхати також до Москви, щоб посприяти миру.

Врешті на 444-й день повномасштабної війни Зеленський приїхав з візитом до Італії та до Папи Римського.

Поїздка Зеленського відбулася після інтригуючих коментарів Папи Франциска минулого місяця, коли він натякнув на участь у мирній місії – ініціативі, яку не підтвердили ні Росія, ні Україна.

У суботу, 13 травня, прем’єрка Італії Джорджії Мелоні після переговорів з Зеленським пообіцяла надати Києву повну підтримку для вступу в ЄС, зокрема, допомагаючи у сфері реформ. Мелоні також висловила впевненість у перемозі України у війні проти Росії, заявивши, що Рим продовжуватиме працювати з союзниками, щоб надалі надати військову підтримку Києву.

Читайте також:
Зеленський в Італії зустрівся з президентом і прем’єркою Мелоні, на черзі Папа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна