“Наступного року Папа витягне туди вбивцю з “Вагнера”: Ватикан знову об’єднав на Хресній дорозі представників України й РФ

У Ватикані знову поєднали українця і росіянина під час хресної дороги (Via Crucis) у Колізеї в Страсну п’ятницю: на цей раз це були український та російський підлітки, які розповіли про свій досвід, пов’язаний з війною. Про те, хто представляє сторону агресора, а хто – жертви, при цьому не йшлося.

Це випливає з повідомлення на офіційному сайті Vatican News.

Як повідомляється, цьогорічними роздумами під час Хресної дороги “стали свідчення, які надійшли до Папи від людей з різних частин світу, які є жертвами насильства, бідності, несправедливості”.

Тема молитви: “Голоси миру в час війни”. Сам понтифік молиться в “Домі святої Марти” через похолодання в Римі і свій нещодавній бронхіт.

Дослівно:

“На десятій зупинці, на якій роздуми зосереджені на тому, як Ісус був обдертий з одягу, упорядники поєднали свідчення українського та російського підлітків.

Перший розповідає про те, як вночі втікав з родиною з Маріуполя, вирішивши податися до Італії, де була бабуся. На кордоні ж довелося попрощатися з батьком. “Коли ми прибули до Італії, я сумував. Я почувався обдертим з усього: повністю голим. Я не знав мови і не мав жодного друга. Бабуся старалася, щоб я почувався щасливцем, але я не робив нічого іншого, а лише повторював, що хочу повернутися додому. Врешті, моя сім’я вирішила повернутися в Україну”, – розповідає він, зазначивши, що ситуація на його Батьківщині є важкою

І додає: “Але в серці в мене залишилася та впевненість, про яку мені говорила бабуся, коли я плакав: “Побачиш, що все мине. З Божою допомогою повернеться мир”.

“Я російський хлопець, і коли це говорю, то майже відчуваю провину, й одночасно не розумію чому, а тому почуваюся подвійно зле. Обдертий зі щастя та мрій на майбутнє”, – зазначається в другому свідченні. Хлопець згадує про свого старшого брата, який через кілька днів після 18-річчя “вирушив у подорож”, а згодом прийшов лист з повідомленням про його смерть.

Нам всі казали, що ми мали б пишатися, але вдома були лише великі смуток і страждання, – додав він. – Подібне сталося з татом і дідом, які виїхали, і не маємо про них жодної звістки. Один мій шкільний товариш, з великим страхом, сказав мені на вухо, що йде війна. Повернувшись додому, я написав молитву: Ісусе, будь ласка, зроби, щоби був мир в усьому світі, щоб усі ми могли бути братами”.

Посол України при Святому Престолі Андрій Юраш зазначив, що про сценарій хресної дороги Via Crucis він дізнався зі ЗМІ.

“Російський хлопець, зокрема, розповість про свого вбитого брата та тата й дідуся, які зникли безвісти на війні. Але він точно забуде згадати, що його родичі приїхали в Україну, щоб убити не лише батька українського хлопчика, а всю родину… а не навпаки!” – обурився дипломат.

Чергова спроба Ватикану “примирити” ґвалтівника і його жертву викликало обурення в українських соцмережах.

“Ватиканське прагнення зрівняти жертву й убивцю пробило чергове дно”, – коментує головний редактор видання “Лівий берег” Олег Базар.

“Як бачимо, текст росіянина склали таким чином, щоб цілковито викреслити навіть натяк на вину Росії. Брат поїхав у якусь подорож – насправді на війну проти України, поїхав убивати українців. Тато з дідом теж кудись поїхали. Куди – мальчіку нє понятно. По русскому ТБ з ранку до ночі говорять про “СВО”, показують та обговорюють бойові дії, але допоки товариш не шепнув на вухо, мальчік не знав, що триває якась війна.

Наступного року Папа, мабуть, убивцю з “Вагнера” витягне на Хресну дорогу“, – зауважив Базар.

Як писала “Новинарня“, у 2022 році, коли в розпалі було повномасштабне вторгнення Росії в Україну, у Ватикані вирішили, що під час Хресної дороги на Страсну п’ятницю з Папою Римським Франциском хрест мають “символічно” нести разом українка і росіянка.

В Україні це спричинило велике обурення.

Предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав тоді попросив Святий Престол переглянути проєкт Хресної дороги.

Читайте також:
“Примирити ґвалтівника і його жертву”: у Ватикані вирішили об’єднати українку й росіянку під час Хресної дороги в Римі

Довідка
Хресна дорога (лат. Via della Croce, також називається лат. Via Dolorosa) – дорога, яку Ісус Христос пройшов на Голгофу.
У Католицькій церкві вона символізується в вигляді 14 стацій того трагічного ходу.
Урочисто проводиться в Римі у Страсну п’ятницю і супроводжується покаяльними молитвами, піснями та проханнями.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна