“Історія повторюється”: Папа Римський порівняв війну в Україні з діями нацистської Німеччини

Під час щотижневої загальної аудієнції в середу, 7 грудня, Папа Римський Франциск знову згадав про війну в Україні: на цей раз він порівняв її з операцією нацистської Німеччини проти євреїв у роки Другої світової війни, втім, не згадавши Росію як агресора.

Про це повідомляє з посиланням на Vatican News і Reuters пише “Європейська правда“.

Звертаючись до присутніх польських прочан, Папа згадав про захід, організований Центром католицько-єврейських відносин Люблінського католицького університету в Польщі. Його було приурочено до роковин операції “Рейнгард” – плану знищення польських євреїв, здійсненого нацистами у 1942-1943 роках.

І сьогодні історія повторюється. Ми бачимо, що зараз відбувається в Україні“, – сказав понтифік.

За різними оцінками, в таборах Белжець, Собібор, Треблінка від голоду або в результаті розстрілів загинули близько 1,7 мільйона євреїв, а також невідома кількість поляків, ромів та радянських військовополонених.

“Нехай пам’ять про цю жахливу подію пробудить у всіх нас рішучість і дії заради миру”, – закликав Франциск.

Серед вірян, що приїхали на аудієнцію до Папи цього дня, був і міський голова Львова Андрій Садовий. Він привіз Франциску символічний подарунок від львів’ян: дерев’яний хрест із осколком російської ракети, який медики видалили з тіла пораненої внаслідок обстрілів дівчинки.

Садовий зазначив, що цей хрест є “символом всіх “розіп’ятих”, які страждають і вмирають в Україні”. Також львівська делегація представила очільнику Католицької церкви проект Unbroken (Незламні), що є багатофункціональним медичним центром для лікування постраждалих внаслідок війни, між якими є чимало дітей і молодих людей, важко поранених під час бомбардувань.

Останнім часом Папа Римський почав більш чітко висловлюватися про дії Росії в Україні, хоча все одно напряму не засудив державу-агресора.

Зокрема в листопаді він заявив, що українці страждають від “мучеництва агресії” і порівняв наслідки війни для українців із “жахливим геноцидом” 1930-х років, коли радянська влада організувала в Україні Голодомор.

Раніше понтифік покладав відповідальність за війну на НАТО і висловлювався на підтримку російської культури.

Читайте також:
Папа Римський виступив з новою скандальною заявою про росіян, посол Маркарова зреагувала

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна