У рамках “формули миру” обговорюють розширення мандату МАГАТЕ в Україні і створення нового центру в Києві

У рамках реалізації ініціативи “Формула миру” президента України Володимира Зеленського, пункт перший – “Ядерна та радіаційна безпека”, відбуваються консультації з країнами-партнерами щодо посилення нагляду за станом безпеки на ЗАЕС. Обговорюються питання створення в Києві міжнародного координаційного центру ядерної та радіаційної безпеки.

Про це під час брифінгу в “Медіацентрі Україна – Укрінформ” у п’ятницю, 1 вересня, повідомив в.о. голови Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

Зокрема, за словами Корікова, інструменти, які зараз обговорюються в рамках пункту 1 “формули миру”, спрямовані на підсилення ролі МАГАТЕ та розширення її мандату.

“Інструменти, які зараз обговорюються в рамках пункту першого “формули миру” президента Зеленського взагалі спрямовані на підсилення ролі  МАГАТЕ, розширення мандату МАГАТЕ і надання їй додаткових ресурсів для того, щоб зробити базис, аби вона могла фактично вплинути на ситуацію. І фактично вплинути, реально допомогти, забезпечити підвищення безпеки. Такі тривають дискусії”, – пояснив він.

Консультації ведуться шляхом незалежної оцінки безпеки, із запрошенням представників органів регулювання ядерної та радіаційної безпеки країн-партнерів і тих країн, які долучилися до реалізації пункту першого “формули миру”.

Крім того, за словами Олега Корікова, обговорюються питання створення міжнародного координаційного центру ядерної та радіаційної безпеки зі штаб-квартирою в Києві.

“В рамках цього центру тривають дискусії щодо відновлення безпечної експлуатації Запорізької АЕС після деокупації”, – додав він.

Читайте також:
Росіяни викрали ще одного співробітника ЗАЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна