Джонсон: Домовлятись із Путіним нема сенсу, вбивство Пригожина це засвідчило

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що ймовірне вбивство ватажка “вагнерівців” Євгенія Пригожина не могло відбутись без вказівки президента РФ Володимира Путіна, а тому засвідчує, що домовлятись із диктатором немає сенсу.

Про це Джонсон написав у своїй колонці для Daily Mail, передає “Європейська правда”.

“На щастя, є один очевидний висновок з люциферівського падіння Євгенія Пригожина. Подивіться на цей літак, що падає, усі ті, хто кажуть мені, що ми можемо знайти рішення шляхом переговорів, або що ми повинні якось заохотити українців обміняти землю на мир”, – зазначив політик.

Експрем’єр наголошує: хай там що саме сталось із літаком, у якому перебував Пригожин, його імовірна смерть не могла відбутись без наказу Путіна.

“Путін показав себе бандитом, а його абсурдна телевізійна “данина пам’яті” загиблим “вагнерівцям” взята просто зі сторінок “Хрещеного батька”…. Цими вбивствами Путін на наших очах перетворюється на азійського деспота, який вбиває свого колишнього фаворита, щоб показати, хто тут головний, впиваючись своєю безжальністю”, – пише Джонсон.

Він пояснює, що саме таке відкрите бажання російського президента кинути виклик США сприяє його популярності у країнах, скептично налаштованих до Заходу.

“Якщо Путін переможе в Україні, це стане катастрофою для демократії в усьому світі. Якби Путін переміг, це було б виправданням усіх тих, хто каже, що на Захід не можна покладатися, і що він не буде з вами й не доведе справу до кінця”, – застерігає британський політик.

Джонсон додає, що союзникам України не варто зациклюватись на долі Путіна, а слід продовжувати підтримку України, яку він вирішив захопити.

Напередодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи можливість переговорів Києва та Москви, також провів паралелі у відносинах між ватажком терористів Вагнера Пригожиним і Путіним.

Передісторія

Увечері 23 серпня, близько 20:00, російські ЗМІ та Росавіація повідомили, що у Тверській області РФ розбився літак, і серед його пасажирів був ватажок групи Вагнера Євген Пригожин, а також ще один воєнний злочинець, командир “Вагнера” Дмитро Уткін. Повідомляли, що всі 10 людей на борту загинули.

Про смерть Пригожина повідомили президента США Джо Байдена. У Білому домі заявили, що вони не здивовані смертю Пригожина.

Росавіація опублікувала повний список тих, хто летів на Embraer, що впав у Тверській області. Серед них – воєнні злочинці Пригожин та Уткін. За даними росЗМІ, Уткіна опізнали за татуюваннями.

24 серпня президент РФ Путін фактично визнав смерть Пригожина та сказав, що “це була людина складної долі”.

Серед версій загибелі керівників “Вагнера” – ракета ППО та вибух на борту літак. При цьому на Заході вважають, що до цього причетний сам Путін.

Прикметно, що літак Пригожина був збитий (чи впав сам) рівно через два місяці після невдалого путчу“Вагнера”, коли заколотники збили сім повітряних суден ЗС РФ і вбили приблизно два десятки льотчиків.

Христо Грозєв, засновник Bellingcat, приблизно за 10 днів до загибелі ватажка ПВК “Вагнер” спрогнозував, що впродовж наступних шести місяців Пригожина “або вб’ють, або він очолить іще один заколот”.

Читайте також:
Американці вважають, що літак Пригожина збила ППО. Але його смерть ще не підтверджена

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.