Україна домовилася з Хорватією про допомогу в експорті зерна

Україна та Хорватія домовилися про співпрацю в експорті українського зерна, ускладнений після виходу Росії з чорноморської зернової угоди. Такої домовленості вдалося досягнули під час візиту до Києва хорватського міністра закордонних справ Гордана Грлича-Радмана, повідомляє 31 липня пресслужба МЗС.

Глави зовнішньополітичних відомств Дмитро Кулеба і Гордан Грлич-Радман провели переговори щодо військової підтримки, допомоги в експорті зерна, а також реалізації української “формули миру”.

“Ми домовилися про можливість використання хорватських портів на Дунаї та в Адріатичному морі задля транспортування українського зерна. Зараз ми будемо працювати над тим, щоб прокласти якомога ефективніші маршрути до цих портів та максимально скористатися цією можливістю”, – оголосив Кулеба.

“Кожен внесок у розблокування експорту, кожні відкриті двері – це справжній, дієвий внесок у продовольчу безпеку світу. Дякую Хорватії за конструктивну допомогу”, – додав український міністр.

“Головною темою наших переговорів сьогодні, як і традиційно з іншими партнерами, була зброя. Ми обговорили подальшу підтримку Хорватії, а також я подякував за вже надану допомогу. Зі зрозумілих причин, не буду ділитися деталями. Скажу лише, що є конкретні домовленості, які незабаром будуть реалізовані. Окремо відзначу, що допомога, яку надає Хорватія, є дуже солідною, якщо порахувати її частку в загальному військовому бюджеті цієї країни”, — зауважив Дмитро Кулеба.

Глава МЗС України подякував уряду Хорватії та особисто премʼєр-міністру Андрею Пленковичу за підтримку України на шляху до ЄС і НАТО. Він також привітав нещодавнє рішення парламенту Хорватії визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Читайте також:
Африканський союз і президент ПАР Рамафоса закликали Путіна відновити українську зернову угоду

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.