Африканський союз і президент ПАР Рамафоса закликали Путіна відновити українську зернову угоду

Після саміту “Росія – Африка” в РФ президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса на зустрічі 28 липня закликав президента Росії Володимира Путіна відновити роботу чорноморської зернової угоди.

Розшифровка зустрічі опублікована на сайті Кремля, пише “Медуза”.

Президент Росії Володимир Путін і президент ПАР Сиріл Рамафоса на саміті Росія-Африка 27 липня 2023. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

“Ми сюди прийшли не для того, щоб просити якісь „дари“. Ми, звичайно, розуміємо, що ви з щедрості вирішили безоплатно надати зерно деяким африканським країнам, які стикаються з певними труднощами, проте це не є нашою основною метою тут. Це не головне наше завдання, щоб досягти якихось поставок такого характеру”, – заявив Рамафоса.

Президент ПАР наголосив, що країни Африки пропонували Росії відновити участь у зерновій угоді та говорили про необхідність “відкриття Чорного моря”, щоб воно “було відкрите для світових ринків”.

Африканський союз 28 липня закликав негайно відновити угоду за посередництва ООН, яка була припинена за наказом Росії.

Як повідомляє Рolitico, цю заяву представників країн африканського континенту озвучив президент Коморських островів Азалі Ассумані, який очолює Африканський союз із 55 країн, в інтерв’ю російському державному інформаційному агентству “РИА Новости”.

Президент Росії Володимир Путін і африканські лідери на саміті Росія-Африка 28 липня 2023. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Раніше Володимир Путін на пленарному засіданні форуму “Росія-Африка” у Санкт-Петербурзі заявив, що Росія готова безкоштовно протягом найближчих трьох-чотирьох місяців постачати кільком африканським країнам по 25-50 тисяч тонн зерна. За словами Путіна, РФ може поставити зерно Буркіна-Фасо, Зімбабве, Малі, Сомалі, Центральноафриканській Республіці та Еритреї.

До того, як 17 липня РФ вийшла із зернової угоди і заблокувала Чорне море, Україна в рамках цієї угоди експортувала близько 33 мільйонів тонн продовольства. Зупинка чорноморської зернової ініціативи вже призвела до зростання цін на зерно. За підрахунками експертів, навіть тим шістьом африканським країнам, яким Путін обіцяв безкоштовне зерно, було б вигідніше відновлення зернової угоди, оскільки безкоштовні поставки РФ покриють лише малу частину необхідного їм зерна, а переплати через збільшені ціни обійдуться цим країнам. у мільйони доларів.

Після заяви про вихід із зернової угоди російські війська майже щодня завдають ракетних та дронових ударів по об’єктах портової та логістичної сільгоспінфраструктури півдня України.

Читайте також:
США та союзники активно не обговорюють військовий супровід суден з українським зерном. Шукають інші шляхи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна