Представник ОП жорстко відповів на заяву Варшави про те, що Київ недостатньо цінує допомогу поляків

Представник офісу президента України назвав безпідставними заяви з Варшави про те, що Київ нібито недостатньо цінує допомогу, надану Польщею.

Такий коментар опублікував у понеділок, 31 липня, заступник керівника ОП Андрій Сибіга.

Допис Сибіги у фейсбуці з’явився у відповідь на слова держсекретаря – керівника офісу з питань міжнародної політики в адміністрації президента Польщі Анджея Дуди Марчина Пшидача в контексті ситуації з блокуванням експорту українського збіжжя через Польщу.

В інтерв’ю польським ЗМІ Пшидач зазначив, що Україна отримала справді велику підтримку від Польщі, і їй “варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України протягом останніх місяців і років”.

У відповідь представник Банкової заявив: “Категорично відкидаємо спроби окремих польських політиків навʼязати польському суспільству безпідставну думку нібито Україна не цінує допомогу від Польщі. Це, очевидно, гра на власні конʼюнктурні інтереси, яка не має нічого спільного з дійсністю. Маніпуляція. А реальність – це дружній і відкритий діалог президентів України і Польщі, між якими присутній високий рівень взаєморозуміння і взаємної довіри”.

Сибіга нагадав, що де-факто Україна щоденно віддячує Польщі та іншим союзникам тим, що українські військові продовжують тримати фронт.

“Польська зброя в руках українських військових ефективно стримує російського агресора. І підтримка нас зброєю – це не благочинність, а інвестиції у власну безпеку Польщі. Саме українці сьогодні захищають цінності і безпеку нашого регіону і роблять це також в інтересах Польщі та всього вільного світу”, – зазначив Андрій Сибіга, додавши, що це є “найвищим рівнем вдячності”, який дивно не помічати.

Він нагадав також, що українці завдяки усій солідарній підтримці Польщі зараз вважають поляків чи не найближчим народом.

“Коли Україна у війні, намагання “виторгувати” у неї ще щось більше – це рівнозначне віроломству, якому не повинно бути місця у наших взаєминах.

Всім відомо, в яких умовах працює сьогодні український фермер, наражаючи своє життя на замінованих полях та під ракетними обстрілами. За цих виняткових обставин наполягати, щоб Україна, у рамках своєї вдячності Польщі, змирилася із закриттям кордонів для українських сільськогосподарських продуктів – рівнозначне змушувати нас погодитися на евтаназію. Нема нічого гіршого, ніж коли твій рятівник вимагає у тебе плату за порятунок, навіть коли ти стікаєш кровʼю”, – заявив Андрій Сибіга.

Водночас він висловив упевненість, що ці слова недоречні для польсько-українських стосунків, і Україна та Польща “приречені на міцний союз і братерство”.

“Росія завжди прагнутиме нас розʼєднати, але ми вистоїмо, бо в єдності – наша сила і безпека”, – наголосив Сибіга.

Контекст

Україна змушена експортувати агропродукцію суходолом і річковим транспортом після того, як Росія вийшла з чорноморської зернової угоди й почала обстрілювати українські порти, заблокувавши морський експорт.
Частина західних сусідів України висловили готовність допомогти з експортом, але “не за рахунок власних фермерів”. Наразі існують обмеження на експорт українського збіжжя до країн-сусідів, а для транзиту встановлені окремі вимоги.
Польський міністр сільського господарства Роберт Телус заявив, що Польща готова запровадити односторонню заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України, якщо ЄС вирішить не продовжувати чинні заходи.

Читайте також:
Україна домовилася з Хорватією про допомогу в експорті зерна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна