Польща розблоковує транзит українського збіжжя: міністри домовилися про GPS-контроль

Польща розблокує  транзит українського збіжжя до портів у Європі з п’ятниці, 21 квітня. Однак залишається чинною заборона на ввезення української сільськогосподарської продукції на внутрішній польський ринок.

Про це під час спільної пресконференції 18 квітня у Варшаві заявили віцепрем’єр-міністр України Юлія Свириденко, міністр сільського господарства України Микола Сольський, міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус та міністр розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда, передає “Укрінформ“.

“В результаті наших переговорів, які тривали два дні, ми вирішили, що транзит українських товарів через Польщу буде розблокований з четверга на п’ятницю”, – сказала Свириденко.

Вона висловила впевненість, що українські експортери відповідально поставляться до польських вимог транзиту.

Свириденко висловила вдячність Польщі за допомогу в складний період російської агресії проти України.

Своєю чергою Сольський зазначив, що переговори “були успішними”, і подякував польській стороні за підтримку та солідарність з Україною.

Польський міністр Роберт Телус поінформував про технічні рішення, що дозволили розблокувати транзит українського збіжжя.

  • По-перше, упродовж певного часу потяги через територію Польщі до польських портів чи кордонів з іншими країнами йтимуть під конвоєм відповідних польських служб.
  • По-друге, запроваджуватиметься механізм SENT (система електронного контролю за транспортом).
  • По-третє, всі вагони із збіжжям пломбуватимуться і обладнуватимуться GPS-датчиками.

Телус підкреслив, що завдяки цим рішенням жодна тонна українського зерна не зможе залишитися в Польщі, а поїде “коридорами солідарності” до третіх країн.

Міністр Вальдемар Буда зазначив, що два дні для відновлення транзиту потрібні для введення в дію розпоряджень про встановлення електронних пломб та застосування механізму SENT щодо українського збіжжя – тобто застосування GPS-трекерів.

За його словами, в польському розпорядженні буде запис, що український трейдер чи перевізники не зможуть відмовитися від транзиту і не зможуть змінити місце призначення товару.

“У зв’язку з цим ми продовжуємо заборону на ввезення товарів до Польщі, а даємо можливість їх перевозити до чотирьох польських портів і до інших європейських країн”, – наголосив Буда.

Він також звернув увагу, що Польща хоче, аби ухвалена з українською стороною домовленість була затверджена на європейському рівні. Тому польські міністри з цього приводу вестимуть переговори з європейськими чиновниками.

Буда також висловив сподівання, що у випадку порушення перевізниками чи трейдерами встановлених правил транзиту українська сторона позбавлятиме їх ліцензій, крім штрафів, які вони змушені будуть заплатити в Польщі.

Як передає RMF FM, Варшава очікує, що таким чином до липня 2023 року надлишки зерна – близько чотирьох мільйонів тонн – будуть вивезені з Польщі, щоб звільнити місце для нового врожаю.

Суть економічного конфлікту

Як відомо, 15 квітня набуло чинності розпорядження міністра розвитку і технологій Польщі про заборону транзиту через територію Польщі всього українського збіжжя, а також ввезення до РП сільськогосподарських продуктів з України. Документ запроваджує заборону до 30 червня на ввезення широкого переліку українських продуктів, зокрема зерна, фруктів, овочів, м’яса, цукру, меду, вина тощо.

З цього приводу у Варшаві два дні тривали переговори української та польської урядових делегацій щодо пошуку шляхів виходу з кризової ситуації.

Поляки звертають увагу на те, що українське збіжжя, призначене для експорту в треті країни, насправді осідає в Польщі і через демпінг збиває ціни польських с/г-виробників. При цьому польські аграрії просять субсидій, крім того, додає емоцій передвиборча кампанія та політична боротьба.

Останніми днями не лише Польща, а й Угорщина та Словаччина заборонили імпорт українських сільгосптоварів. У Румунії й Болгарії лунають заклики до цього та відповідні наміри. При цьому Польща заборонила не лише імпорт, а й транзит сільгосппродукції з України.

Єврокомісія назвала неприйнятними односторонні торговельні рішення Польщі та інших сусідів України, які заборонили імпорт і транзит українського зерна та інших сільськогосподарських продуктів.

Читайте також:
Польща й Угорщина зупинили імпорт збіжжя з України до літа, на черзі – Болгарія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна