Польща й Угорщина зупинили імпорт збіжжя з України до літа, на черзі – Болгарія

Угорський уряд оголосив про тимчасову заборону імпорту зернових та олійних культур з України після аналогічного кроку Польщі.

Про це, як пише “Європейська правда“, йдеться в заяві міністра сільського господарства Угорщини Іштвана Надя, оприлюдненій 15 квітня.

“Уряд прагне представляти інтереси угорських фермерів, саме тому, за відсутності суттєвих заходів з боку ЄС, він тимчасово заборонить імпорт зернових та олійних культур з або в Україну, а також деяких інших сільськогосподарських продуктів в Угорщину, як це зробила Польща”, – заявив Надь.

Угорський міністр вважає, що українське сільське господарство “працює з виробничими практиками, що більше не дозволені в Європейському Союзі”, й імпорт його продукції “унеможливив збут продукції вітчизняними (угорськими – “Н”) та центральноєвропейськими фермерами”.

Надь зазначив, що заборона є тимчасовою і триватиме до 30 червня 2023 року, що він вважає достатнім “для пошуку довгострокового рішення, розгляду повного безмитного режиму для українських товарів та функціонування коридорів солідарності”.

Раніше уряд Польщі зупинив імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України до 30 червня, щоб захистити польський аграрний сектор.

При цьому повідомляли, що міністри сільського господарства України та Польщі у понеділок, 17 квітня, зустрінуться на території РФ для підписання угоди щодо подальшого експорту українського зерна, який спричиняє значне невдоволення польських фермерів.

Наразі, 16 квітня, міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський вже обговорив ситуацію з експортом української агропродукції з угорським колегою Іштваном Надем.

Як повідомили “Європейській правді” в пресслужбі Мінагрополітики, Сольський під час онлайн-зустрічі підкреслив необхідність продовження переговорів для досягнення домовленостей з приводу експорту української сільгоспродукції та неприйнятність односторонніх рішень.

“Зі свого боку міністр сільського господарства Угорщини запевнив, що транзит для української агропродукції зберігатиметься і надалі. Сторони домовились провести консультації і найближчим часом зустрітися повторно”, – йдеться у заяві МінАПП.

За прикладом Польщі та Угорщини Болгарія й собі обдумує введення заборони на імпорт українського зерна, про що заявив міністр сільського господарства країни Явор Гечев.

Контекст

Україна експортує значну частину свого зерна через сухопутний кордон з Польщею у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ і ускладненим експортом по морю. Зерно мало б іти через Польщу транзитом в інші держави, але часто залишається в країні і там продається. Це викликало невдоволення фермерів з Польщі та кількох інших країн, які вимагали від влади розв’язати проблему. Адже українське зерно продається дешевше, ніж польське.

Міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик 5 квітня оголосив, що залишає посаду на тлі масових протестів фермерів у зв’язку з поставками зерна з України. Рішення позбавити міністра посади ухвалило керівництво владної партії “Право і справедливість”, оскільки Ковальчик не впорався з кризою, пов’язаною з українським зерном.

Візит президента України Володимира Зеленського до Варшави погрожували зірвати польські фермери. Підбиваючи підсумки візиту 5 квітня, він заявив, що владнав суперечку з Польщею через експорт українського зерна.

Читайте також:
Підсумки візиту Зеленського до Польщі: новий пакет військової допомоги, МіГи, спільне виробництво 125-мм боєприпасів та відбудова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна