У Польщі повідомили про призупинення імпорту українського зерна до липня

Польща за домовленістю з Україною призупиняє імпорт українського зерна щонайменше до липня 2023 року, але збереже його транзит.

Про це повідомив заступник міністра сільського господарства країни Януш Ковальський, інформує 8 липня канал TVP.

“Європейський Союз нічого не зробив для допомоги польським фермерам, а ефективність перших годин роботи пана Роберта Телуса — нового міністра [сільського господарства] — за підтримки як прем’єр-міністра, так і президента, а результати перемовин із президентом Зеленським, показали, що ми в змозі спілкуватися з Україною та тимчасово призупинити імпорт [зерна] щонайменше до липня”, — зазначив Ковальський.

За словами заступника міністра, польсько-українська угода щодо зерна має стати першим кроком у врегулюванні проблеми.

“Ми твердо говоримо: мита мають бути запроваджені на всю сільськогосподарську продукцію з України, і я вірю, що це — початок тієї великої битви, яку польський уряд зараз веде з Європейською комісією. Але ми маємо бути транзитною країною. Всі продукти мають відправлятися через Польщу, вони не мають завдавати шкоди польським фермерам, польським виробникам, і викликати кризу, пов’язану із продовольчою безпекою”, — додав Ковальський.

Контекст

Україна експортує значну частину свого зерна через сухопутний кордон з Польщею у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ і ускладненим експортом по морю. Зерно мало б іти через Польщу транзитом в інші держави, але часто залишається в країні і там продається. Це викликало невдоволення фермерів з Польщі та кількох інших країн, які вимагали від влади розв’язати проблему. Адже українське зерно продається дешевше, ніж польське.

Міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик 5 квітня оголосив, що залишає посаду на тлі масових протестів фермерів у зв’язку з поставками зерна з України. Рішення позбавити міністра посади ухвалило керівництво владної партії “Право і справедливість”, оскільки Ковальчик не впорався з кризою, пов’язаною з українським зерном.

Візит президента України Володимира Зеленського до Варшави погрожували зірвати польські фермери. Підбиваючи підсумки візиту 5 квітня, він заявив, що владнав суперечку з Польщею через експорт українського зерна.

Читайте також:
Підсумки візиту Зеленського до Польщі: новий пакет військової допомоги, МіГи, спільне виробництво 125-мм боєприпасів та відбудова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна