Нові вимоги до сплати податків із 1 серпня: консультація ℗

За перше півріччя 2023 року уряд виділив на потреби оборони 672 млрд грн. За ці самі шість місяців всі податки громадян і бізнесу в Україні сумарно становили 600 млрд грн. Тобто виходить, що абсолютно всі гривні до останньої копійки, які українці сплачують до бюджету, спрямовуються на армію та відбиття російської агресії. Тоді як інші потреби бюджету покриваються із грантових коштів, іншої допомоги західних партнерів та запозичень. Щоб розширити можливості державного бюджету, із 1 серпня уряд повертає оподаткування, яке існувало до оголошення воєнного стану. Юристи різних напрямків, зокрема з компанії consultant.net.ua, роз’яснюють нові/старі податкові положення в законодавстві, а також такі питання, як скарга на розблокування податкових накладних 2023 тощо.

Чому змінюється оподаткування

З початком широкомасштабного вторгнення РФ Верховною Радою 15 березня 2022 року був ухвалений закон №7137-д “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану”.

Було надано можливість фізичним особам-підприємцям та юридичним особам з оборотом до 10 млрд грн сплачувати єдиний податок з обороту в обсязі 2% за правилами, встановленими для 3-ї групи платників єдиного податку, тобто зі звільненням від податку на прибуток, ПДВ та інших платежів. Також передбачалися добровільна сплата єдиного податку для фізичних осіб-підприємців 1-ї та 2-ї груп; скасування штрафів за порушення закону про реєстратори розрахункових операцій (РРО) до завершення воєнного стану; особливе нарахування окремих податків та зборів в умовах воєнного стану, зокрема ЄСВ, плати за землю, екологічного податку. Законом також передбачалось зменшення ПДВ до 7% та звільнення від акцизу з пального; звільнення споживачів від відповідальності перед кредитодавцем за прострочення виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит тощо.

Податкові пільги запровадили для того, щоб підтримати підприємців у скрутний час. Це дозволило бізнесу продовжити роботу в умовах шоку та потрясінь.

З часом підприємці адаптувалися до реалій, економічна ситуація в Україні вирівнялася. Станом на липень 2023 року деокуповано вже половину територій, що були захоплені росіянами. При цьому західні партнери і далі наповнюють український бюджет та підтримують ЗСУ реальною зброєю й боєприпасами. Але саме вони, союзники, поставили умову повернутися до довоєнної системи оподаткування. Адже податкові пільги коштують державі значних втрат надходжень до скарбниці.

30 червня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №8401, який повертає систему оподаткування до довоєнних норм. Після того, як президент Володимир Зеленський підписав цей закон “Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану”, всі очікують 1 серпня.

У Міністерстві фінансів вважають, що скасування податкових пільг сприятиме збільшенню надходжень до державного та місцевих бюджетів у 2023 році на суму приблизно 8 млрд грн.

Окрім передбачуваного впливу цього закону на доходи бюджету, важливим також є сигнал про налаштованість України докладати зусиль у мобілізації внутрішніх надходжень для покриття потреб у фінансуванні на додачу до зовнішньої допомоги.

“Додатковий момент, який варто повторити, полягає в тому, що Україні необхідно зберігати міцну податкову базу, у тому числі шляхом уникнення заходів, які б могли призвести до її руйнування”, – заявив постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Ваграм Степанян.

Що зміниться для підприємців із 1 серпня

Головне – з 1 серпня 2023 року скасовується 2% єдиний податок для ФОПів і відновлюються перевірки для бізнесу. Допомогти в разі потреби і бізнесу, і фізичним особам може юридична компанія prikhodko.com.ua, зокрема в питаннях оскарження рішень податкової перевірки та ін.

Водночас, на що звертають увагу консультанти, – закон не передбачає підвищення податків та не запроваджує нові ставки. Він лише повертає податкове законодавство станом на лютий-2022.

Отже, з 1 серпня 2023 року передбачено таке:

  1. Скасована можливість для ФОП та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу.
    Платник матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви він автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання спрощеної системи.
  2. Для ФОП платників єдиного податку І та II груп відновлено обов’язок сплачувати єдиний податок – крім тих, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України.
  3. Відновлено проведення планових документальних перевірок, але виключно для платників податків, які: здійснюють діяльність у сфері виробництва або реалізації підакцизної продукції, у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес), та для тих, хто надає фінансові, платіжні послуги.  Проведення позапланових документальних перевірок платників податку будуть здійснюватись за виключним переліком, визначеним законом.
  4. Відновлено застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Надалі, з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО (крім санкцій за порушення, що вчинені на окупованих територіях чи територіях бойових дій). Водночас встановлюється зменшений розмір штрафу штрафних санкцій (25% та 50% вартості товару замість 100% і 150% відповідно) за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документа або видачу розрахункового документа на неповну суму покупки, що застосовуються до ФОП – платників єдиного податку (до закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 1 серпня 2025 року).

Варто зауважити, що також відновлено строки надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій.

“Із 1 серпня 2023 року для платників податків та контролюючих органів відновлено перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншими законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, зокрема: строки надання індивідуальних податкових консультацій, розгляду скарг платників податків, надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів”, – повідомляє ДПСУ.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна