У Львові намагалися викрасти останки НКВДиста Кузнєцова – Садовий не віддає

У Львові з Пагорба Слави намагалися вкрасти останки з поховання російського радянського військовика, диверсанта, агента НКВС Миколи Кузнєцова.

Про це в понеділок, 24 липня, повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

“Якесь недолуге хотіло вкрасти прах Кузнєцова. Спроба невдала. Тепер працює поліція. Повторюсь. Кузнєцов нам не потрібен, але просто так – не віддамо. За деталями до ГУР”, – написав мер у телеграмі.

Садовий додав фото зі зсунутою надгробною плитою.

Микола Кузнєцов

Як відомо, Микола Кузнєцов (справжнє ім’я – Никанор, 1911-1944) у роки Другої світової війни був зарахований до 4-го управління НКВС (диверсії і терор за лінією фронту) Павла Судоплатова та виконував терористичні та провокаційні завдання радянського командування. Під ім’ям німецького офіцера Пауля Зіберта Кузнєцов убивав на заході України високопоставлених чиновників окупаційної адміністрації нацистської Німеччини з тим, щоб у цих вбивствах німці звинувачували українське підпілля і карали місцеве населення. На терористичні акти Кузнецова в Рівному та Львові окупаційна німецька влада зазвичай відповідала масовими репресіями проти українців.
У ніч на 9 березня 1944 року в селі Боратин (тепер — Бродівський район Львівщини) групу Кузнєцова захопила чота “Гуцулка” сотні “Чорногори” з куреня “Шугая” УПА. Енкаведисти були знищені. За інфшою версією, Кузнєцов сам підірвав себе гранатою.

У 2000 році в міську раду Львова надійшов лист від ветеранів Єкатеринбурга з проханням посприяти в перепохованні Кузнецова в Єкатеринбурзі. Львівська міська рада відмовила їм.

Читайте також:
Львів не передаватиме останки агента НКВС Кузнєцова в РФ, – Садовий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна