Ryanair розглядає можливість відновлення деяких польотів в Україну до кінця 2023 року

Ірландська лоукостова авіакомпанія Ryanair розглядає можливість відновлення певної кількості рейсів в Україну до кінця 2023 року – за умови успішних переговорів щодо часткового відкриття повітряного простору.

Про це під час приїзду до Києва повідомив головний виконавчий директор авіакомпанії Майкл О’Лірі в інтервʼю “Інтерфакс-Україна”.

За його словами, на зустрічі з віцепрем’єр-міністром – міністром відновлення Олександром Кубраковим керівництво Ryanair представило йому свій план відновлення авіації в Україні.

“Згідно з цим планом, ми взяли на себе зобов’язання, якщо EASA (European Union Aviation Safety Agency – Європейська агенція авіаційної безпеки) підтвердить відкриття неба та в аеропортах буде конкурентоспроможна вартість, ми забезпечимо 5 мільйонів пасажирських місць на літаках в Україні в перший рік. Протягом шести тижнів після відкриття неба над Україною ми вважаємо можливим з’єднати Київ із 25 європейськими містами”, – зазначив О’Лірі.

Водночас він визнав, що “все може бути складнішим”. Тому, за словами керівника Ryanair, розглядається два плани.

“Перший – коли війна закінчиться і все відкриється в один чи два дні. І другий, найбільш вірогідний, згідно з яким ми можемо запланувати невелику кількість рейсів вже наприкінці цього року”, – зазначив О’Лірі.

На запитання, чи можливо взагалі будувати такі плани до закінчення російських обстрілів, очільник ірландського лоукостера навів приклад Ізраїлю, де авіація продовжує працювати, незважаючи на періодичні ракетні атаки.

“Літаки сідають щодня в Тель-Авіві, який розташований лише за 10 хвилин їзди від Західного берега, звідки запускають ракети”, – зауважив О’Лірі.

Він додав, що наразі Мінвідновлення працює над тим, щоб наприкінці поточного року відновити деякі рейси в Україну.

“Я думаю, ми маємо бути оптимістами. Наразі Мінвідновлення працює над тим, щоб наприкінці цього року відновити деякі рейси до Києва та Львова. І якщо вони зможуть довести, що це безпечно, ми виконуватимемо ці рейси”, – сказав голова Ryanair.

Водночас О’Лірі наголосив, що все залежить від того, чи вдасться Україні переконати передусім EASA та страхові компанії у безпечності виконання таких рейсів. Бо якщо EASA не дасть на це дозволу – відновити польоти абсолютно неможливо.

“Вони можуть дати дозвіл на коридори польотів на конкретні маршрути польотів з Києва і зі Львова. На даний момент Київ здається досить безпечним, здається досить добре захищеним. Життя тут продовжується у звичному режимі. Ходять потяги, їздять автобуси. Отже, все можливо”, – зауважив О’Лірі.

Водночас він визнав, що перед українською владою стоїть завдання переконати в безпеці таких польотів іще і європейську владу.

“Я думаю, що офіційні представники Європи і США зацікавлені у відновленні авіасполучення в Україні. Вочевидь, існує величезний ризик зворотних рейсів. Ніхто не може допустити повторення долі літака Малазійських авіаліній, який збили росіяни“, – додав очільник Ryanair.

Як писала “Новинарня“, 20 липня керівництво лоукостера Ryanair на чолі з головним виконавчим директором групи Майклом О’Лірі приїхало до Києва й, зокрема, відвідало та проінспектувало міжнародний аеропорт “Бориспіль”. Під час низки ділових зустрічей очільники найбільшої лоукостової авіакомпанії Європи оголосили про масштабні плани повернення в Україну.

Читайте також:
Керівництво Ryanair приїхало до Києва: обговорюють відновлення польотів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна