СУД У ГААЗІ ОГОЛОСИВ ВИРОК У СПРАВІ MH17

доповнено

Окружний суд Гааги оголосив вирок у справі про катастрофу малайзійського Boeing 777 рейсу MH17, який у 2014 році збили над Донбасом. Винними визнали громадян РФ Ігоря Гіркіна-Стрєлкова, Сергія Дубінського та громадянина України Леоніда Харченка.

Про це стало відомо під час трансляції суду в четвер, 17 листопада.

Підсудними були троє росіян та один українець.

Міжнародна слідча група вважає причетними до завезення з РФ в Україну ЗРК “Бук”, яким збили літак, а також до його вивезення назад у Росію:

  • громадянина РФ Ігоря Гіркіна (“Стрєлков”);
  • громадянина РФ Сергія Дубінського (“Хмурий”);
  • громадянина РФ Олега Пулатова (“Гюрза”);
  • громадянина України Леоніда Харченка (“Крот”).

Ігоря Гіркіна, а також підлеглих бойовиків Сергія Дубинського та Леоніда Харченка заочно засуджено до довічного ув’язнення та виплати компенсацій рідним загиблих на загальну суму понад 16 мільйонів євро.

Водночас суд виправдав Олега Пулатова – попри те, що він був заступником Гіркіна і передавав іншим обвинувачуваним вказівки щодо евакуації системи “Бук”, з якої був збитий рейс МН17.

Так, суд розглядав конкретний внесок кожного з обвинувачених. Харченка визнали співучасником за двома пунктами звинувачення. Суд зазначив, що він отримав від Дубінського вказівку перевезти, охороняти та вивезти застосований ПЗК “Бук”. Виконавши завдання, він прозвітував перед Дубінським.

Суд зазначив, що Дубінський виконував керівну роль, даючи вказівки. Його дії були настільки суттєві, що Дубінського можна назвати співучасником.

Судді також зазначили, що Гіркін був найвищим військовим лідером в угрупованні “ДНР” на операційному рівні, часто радився з Москвою, тобто частково відповідав за збиття повітряних суден бойовиками “ДНР”.

Із доказів не випливає, що Гіркін є “класичним співучасником”. Але він все одно давав завдання щодо застосування військової техніки бойовиками та допускав ймовірність людських жертв. Так, суд назвав Гіркіна посередньо-функціональним виконавцем.

Ігор Гіркін (Стрєлков) у “ДНР” в 2014 році

У Пулатова, за даними суду, була важлива координаційна роль у цій частині Донбасу, але суд не може постановити, він має такий же вклад у запуск ракети, як троє інші підозрюваних.

Так, на нього не накладається ніяка кримінальна відповідальність, тож Пулатова оголосили невинним за обома пунктами, у яких його підозрювали.

На засіданні були присутні захисники Пулатова. Решта троє підозрюваних були повідомленні про засідання, але не з’явилися на нього.

Прокуратура Нідерландів запросила для кожного з них довічний термін, хоча зазначала, що ніхто з обвинувачених особисто не брав участі у пуску ракети.

Згідно з висновками слідства, Гіркін та троє інших підсудних відіграли ключову роль в авіакатастрофі через сприяння прибуття зброї, за допомогою якої було скоєно злочин, та координували дії розрахунку ЗРК.

Нагадаємо, останнє засідання в цій справі у “Схіпхолі” відбулося 22 вересня.

Читайте також:
“Ми знаємо, що вони брешуть. І вони знають, що ми знаємо”:
про що розповідають у суді родичі жертв збитого рейсу MH17

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Леонід Харченко (“Кріт”).  На засідання суду вони не з’являються.

Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Судовий процес у цій справі почався 9 березня 2020 року в судовому комплексі “Схіпхол” біля Амстердама.

Читайте також:
Українські розвідники таємно вивезли з ОРДО третину збитого “боїнга” рейсу МН17, – Луценко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна