У Нідерландах – останнє засідання суду в справі MH17: коли буде вирок

У Нідерландах у судовому комплексі “Схіпхол” під Амстердамом відбулося останнє засідання суду в справі щодо збитого у липні 2014 року над Донеччиною літака рейсу MH17.

Про це в четвер, 22 вересня, повідомляє “Укрінформ”.

Головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс оголосив, що винесення рішення у справі MH17 буде 17 листопада 2022 року о 13:30, за місцевим часом, щодо всіх чотирьох осіб – Сергія Дубинського, Ігоря Гіркіна, Олега Пулатова, Леоніда Харченка.

“Суд має намір 17 листопада 2022 року оголосити вирок у справі, якщо не виникнуть якісь непередбачені обставини”, – сказав суддя.

Зазначається, що це було формальне засідання. Воно тривало менш як п’ять хвилин. У судовій залі були присутні родичі загиблих, їхні адвокати та захист одного з чотирьох обвинувачених – підполковника ГРУ Олега Пулатова.

Однак вирок – це зовсім не крапка у справі про збиття пасажирського літака. Адже в січні 2022 року в Європейському суді з прав людини відбулися усні слухання щодо прийнятності спільної міждержавної справи “Україна та Нідерланди проти Росії”. Знищення російською ракетою MH17 є одним з її епізодів.

Читайте також:
“Ми знаємо, що вони брешуть. І вони знають, що ми знаємо”: про що розповідають у суді родичі жертв збитого рейсу MH17

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Леонід Харченко (“Кріт”).  На засідання суду вони не з’являються.

Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Судовий процес у цій справі почався 9 березня 2020 року в судовому комплексі “Схіпхол” біля Амстердама.

Читайте також:
Українські розвідники таємно вивезли з ОРДО третину збитого “боїнга” рейсу МН17, – Луценко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна