“Ми знаємо, що вони брешуть. І вони знають, що ми знаємо”: про що розповідають у суді родичі жертв збитого рейсу MH17

 

 

У судовому комплексі “Схіпхол” під Амстердамом триває найбільш щемкий етап слухань у справі про збиття лайнера рейсу MH17: виступи родичів загиблих.

Загалом на цьому етапі процесу, який розпочався 6 вересня й триватиме упродовж трьох тижнів, у суді мають виступити понад 90 людей, що втратили в тій катастрофі своїх близьких – із Нідерландів, Австралії, Малайзії, Індонезії, Канади.

Виступи (безпосередньо в залі або за допомогою відеозв’язку) заплановані на 6, 7, 9, 10, 13, 14, 16, 21, 23 і 24 вересня.

Про що розповідають і до кого звертаються у своїх виступах ці люди, пишуть у матеріалах із зали суду кореспонденти агенції “Укрінформ” та російської служби “Радіо Свобода“.

Першою з родичів загиблих виступала нідерландка Ріа ван дер Стін, яка у катастрофі МН17 втратила батька та мачуху. Нині вона входить до організації “Авіакатастрофа”.

Свій виступ ван дер Стін почала з цитати, яку дуже старанно зачитала російською мовою: “Вони брешуть, ми знаємо, що вони брешуть, і вони знають, що ми знаємо що вони брешуть (“Они лгут, мы знаем, что они лгут, и они знают, что мы знаем, что они лгут“). Промовиця помилково приписала її автору “Архіпелагу ГУЛАГ” Олександрові Солженіцину, хоча насправді це слова з книжки американської письменниці російського походження Єлени Горохової “Гора крихт”.

Жінка наголосила, що навела цю цитату зумисне для “представників російського режиму” – щоб вони розуміли: постраждалі від трагедії рейсу МН17 чудово усвідомлюють, хто насправді винен у цій катастрофі.

Ріа ван дер Стін. Фото: АР

“Якось наприкінці листопада 2014-го, повернувшись додому, я побачила офіцера, який сидів на кухні за столом. Він повідомив про те, що мого батька ідентифікували, але я не можу отримати його тіло. Тоненька кісточка від його руки довжиною два сантиметри – це все, що залишилося. Це було так дивно, адже він був 6 футів (понад 180 см – “Н”) заввишки. А тепер така маленька частинка залишилася. Але все одно я була рада”, – продовжила жінка нідерландською.

Вона також показала фотографію свого батька та його дружини. Розповіла, якими вони були.

“Роками я намагаюся примиритися із втратою любимого батька і Нелл. Не знаю, чи вийде у мене коли-небудь. Я роблю все можливе, щоб відпустити це. Але в той же час мене переповнюють почуття ненависті, помсти, злості і страху. Страху, щоб ми не доб’ємося справедливості. Злості і розчарування через те, що відповідальні за те, що трапилося не візьмуть цю відповідальність на себе. Я ще не попрощалася зі своїм батьком і його дружиною в останній раз. Я знаю, що вони мертві, але я не зможу сказати останнє “прощай”, поки ті, хто відповідальний за їх загибель, не будуть визнані винними за скоєне. Я вірю, що цей момент настане”, – наголосила ван дер Стін.

Фото: AP

Батьки громадянки Австралії Ванесси Різк поверталися літаком “Малайзійських авіаліній” із подорожі Європою.

“Що відчули б на нашому місці ті, хто скоїв цей злочин? Якби вони стали жертвою політичного кошмару, в який їхня країна навіть не була залучена? Що відчув би [президент Росії Володимир] Путін і його корумпований режим?

Сім років тому ви зламали мою сім’ю в найгірший спосіб, який тільки можна собі уявити. Сім років тому я твердо вирішила, що ви ніколи, ніколи не зламаєте мій дух і здатність жити та любити так, як цього хотіли мої дорогі батьки”, – наголосила дівчина, звертаючись через суд до винних у збитті МН17.

“Мої батьки не вибирали, чи хочуть вони стати жертвою політики, частиною якої вони не були. Дорога додому зайняла у них п’ять з половиною тижнів і, на жаль, вони повернулися не так, як вони самі хотіли або як ми це собі уявляли. Весь цей час влада ставила нам необхідні питання, у нас брали аналіз ДНК. Весь цей час фотографії моїх батьків були в новинах, а нам доводилося читати конспірологічні теорії про причини катастрофи. Весь цей час я уявляла собі їх тіла, що лежать десь у полі на іншому краю землі”, – розповіла Ванесса.

Одне за одним родичі загиблих розповідають, як трагедія 17 липня 2014-го назавжди змінила їхні життя. Зі сльозами на очах батьки говорили про своїх загиблих дітей, діти – про батьків, хтось інших – про братів, сестер, рідних, коханих… На екрани при цьому виводили їхні фото. Усміхнені обличчя дітей та дорослих, щасливі родини, які їхали на відпочинок або поверталися додому з приємної поїздки, а натомість стали жертвою кривавого путінського режиму та його донбаських маріонеток.

Суд дозволив демонструвати світлини загиблих та особисті речі. У Селени та Робба Фредріксенів у тій катастрофі загинули син та його наречена-сирота, яку Фредріксени встигли полюбити, як рідну дочку. Селена принесла в суд обгорілий шматок тканини від блузки, в яку була одягнена в літаку її майбутня невістка… та урну з прахом молодої пари. “Хочу, щоб син був сьогодні зі мною”, – пояснила згорьована мати.

Читайте також:
Справа МН17: в суді розповіли про обстріли України з території РФ

Одним із найбільш емоційних став виступ нідерландця Пітера ван дер Меєра, який втратив у катастрофі всіх трьох доньок. Дівчатка, яким було лише 12, 10 та 7 років, летіли разом зі своєю мамою – його колишньою дружиною.

“Після смерті дочок я пройшов через справжнє пекло. Мені боляче, коли я бачу, як їхні ровесники їздять на велосипеді до школи. Я не побачу, як вони виходять заміж, я не матиму онуків, вони вже ніколи не приїдуть провідати свого старенького татуся, – не стримуючи сліз, казав чоловік. – Мої три такі особливі донечки, з якими ми сміялися, обнімалися, грали у хокей та футбол, каталися на лижах, яким я заплітав кіски… Які щодня мене дивували. В один момент я втратив усе: своє життя і своє майбутнє. Все зупинилося. День батька, який я так любив раніше, став для мене найстрашнішим днем у році”.

Доньки Пітера ван дер Меєра: 12-річна Софі, 10-річна Флер та 7-річна Бенте

Нідерландець сподівається, що його одкровення допоможе переконати причетних до трагедії та тих, хто може бодай щось знати про катастрофу, поділитися інформацією, розповісти правду.

Роберт ван Гайнінген, у якого рейсом MH17 летів брат із дружиною та сином наголосив, що вважає удар по беззахисному цивільному лайнеру такою потужною ракетою, як “Бук”, злочином проти людяності відповідно до європейської Конвенції про права людини.

А нідерландець Сандер Ессер зізнався: не може собі пробачити, що заспокоював свого брата Петера, який боявся летіти. За 20 хвилин до вильоту Петер йому зателефонував і сказав, що має погане передчуття, але Сандер запевнив, що все буде гаразд…

І таких виступів буде ще багато.

Як наголосив адвокат родичів загиблих Петер Лангстраат, для цих людей виступи на процесі –  це не лише змога звернутися до суду, а й можливість через суд звернутися до обвинувачених.

Трагедія МН17 викликає у родичів загиблих не лише біль та страждання від горя, а й гнів та розчарування. Адже винні у збитті пасажирського лайнера не беруть на себе відповідальності. Росія відкидає свою причетність і продовжує створювати фейки, сподіваючись уникнути покарання. Однак родичі загиблих знову й знову наголошують, що добре знають, хто винен у цій трагедії, і чекають, коли винних буде покарано.

За кілька днів до поновлення слухань правоохоронні органи Нідерландів оприлюднили звернення та оголосили, що Міжнародна спільна слідча група у справі МН17 шукає фото, відео та документи у Курську, звідки було відправлено зенітно-ракетний комплекс “Бук”. Усіх, хто володіє достовірною інформацією, закликають поділитися фотографіями, відеозаписами, військовими наказами, інформацією про екіпаж “Бука” або про структуру командування, яка схвалила розміщення цієї системи на Сході України, та іншими цінними документами.

Відповідне звернення розмістили правоохоронні органи Нідерландів, де вказано, як можна поділитися інформацією.

“Слідство, яке веде Міжнародна спільна слідча група (JIT), показало, що MH17 був збитий ракетою, випущеною із зенітної ракетної установки “Бук”, що належить 53-й зенітно-ракетній бригаді з Курська. Можливо, що цей факт – пляма на вашому місті, на вашій армії. Ми це розуміємо. Однак правда має бути почутою, навіть якщо ця правда неприємна. Ми продовжуємо вести слідство щодо встановлення членів екіпажу ЗРК “Бук” та обставин прийняття рішення про застосування цієї зброї. Наше слідство вже дуже далеко просунулося, але воно ще не повне. Нам хотілося б отримати відповіді також від російських військових, щодо того, як могла статися така трагедія”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що відповіді на багато питань можна знайти саме у Курську.

Очікується, що рішення у справі МН17 оголосять у 2022 році.

Суд не може наразі назвати конкретної дати та не знає, скільки часу буде потрібно на вирок.

Однак було названо можливі дати оголошення рішення. Це 26 вересня, 16 листопада або 15 грудня 2022 року.

Читайте також:
У Нідерландах Венедіктова зустрілася з родичами загиблих рейсу МН17

Як інформувала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Леонід Харченко (“Кріт”).  На засідання суду вони не з’являються.

Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Судовий процес у цій справі почався 9 березня 2020 року в судовому комплексі “Схіпхол” біля Амстердама.

Читайте також:
Справа МН17: у суді представили нові телефонні розмови обвинувачених

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна