Україна ще має виконати велику домашню роботу для стандартів НАТО, – Данілов

Україна має виконати велику домашню роботу з повноцінного переходу на стандарти НАТО. Таку заяву зробив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов після оприлюднення комюніке саміту Альянсу у Вільнюсі 11 липня.

“НАТО – це не тільки військовий альянс, це ще і про демократію, це ще про права людини, про свободу слова і про багато чинників, які є в демократичній країні”, – заявив він в ефірі “Радіо Свобода” у вівторок.

За словами Данілова, перш за все Україні потрібно “дуже багато зробити” в цій галузі. Водночас він наголосив, що українське військо вже відповідає стандартам НАТО, як і дії наших військових.

Коментуючи питання переходу на технічне озброєння на стандарти НАТО, секретар РНБО зазначив, що цей процес зрушився з мертвої точки. Він зауважив, що станом на 24 лютого 2022 року ми мали дуже мало одиниць озброєння їхнього стандарту, але зараз таких одиниць все більше і більше.

“Те, що ми сьогодні почули і почуємо завтра, – це будуть визначні дні для нашої історії. Звичайно, хотілося б з першого разу і відразу. Але маємо на увазі, що в Альянс входить 31 країна і кожна країна має дати згоду. Це непростий процес. Але я впевнений, що ми цей шлях пройдемо”, – резюмував Данілов.

Читайте також:
Кулеба розчарований самітом: “НАТО не повинне тримати Україну в підвішеному стані”

Рішення Вільнюського саміту

Рішення Вільнюського саміту 11 липня містить переважно позитивні формулювання щодо України. Зокрема, саміт НАТО погодився вилучити вимогу про План дій щодо членства на шляху України до Альянсу. Водночас союзники дали зрозуміти, що запросять Україну приєднатися до НАТО, “коли будуть досягнуті умови” (а не відразу після війни, як наполягав Київ).

При цьому, за висновком експертів, блок НАТО, а також США зокрема, зараз просто не знають, що робити з членством України, і відкладають це рішення на роки. У комюніке саміту-2023 немає переліку умов, які має виконати Україна, але визначений механізм щодо їхнього оцінювання. Інструментом для контролю реформ, які виконує Україна, стане Річна національна програма (РНП) – замість ПДЧ. РНП інструмент вже є у розпорядженні України та виконується.

Читайте також:
Саміт НАТО у Вільнюсі, день перший: що вирішили з приводу майбутнього членства України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна