Кулеба розчарований самітом: “НАТО не повинне тримати Україну в підвішеному стані”

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив розчарування рішенням саміту НАТО у Вільнюсі щодо членства України, в якому не було бажаного для Києва запрошення.

Про це він сказав в інтерв’ю Bloomberg у вівторок, 11 липня, передає “Європейська правда“.

Кулеба визнав, що рішення Вільнюського саміту зробило шлях Києва до Північноатлантичного альянсу коротшим. Але, за словами глави українського МЗС, Альянс не повинен тримати “всю ситуацію й Україну в підвішеному стані, коли йдеться про членство”.

“І вони (лідери Альянсу) могли б також зробити це (шлях України в НАТО) швидше, якби була чітка вказівка на те, коли Україна отримає запрошення до НАТО”, – підкреслив міністр.

“Ми виходимо з припущення, що вже наявні всі умови для надання запрошення тут, у Вільнюсі, тоді як саме членство настане тоді, коли дозволять умови. Але ми будемо й далі працювати з нашими партнерами, аби цей процес рухався далі”, – додав Кулеба.

Рішення Вільнюського саміту

Рішення Вільнюського саміту 11 липня містить переважно позитивні формулювання щодо України. Зокрема, саміт НАТО погодився вилучити вимогу про План дій щодо членства на шляху України до Альянсу. Водночас союзники дали зрозуміти, що запросять Україну приєднатися до НАТО, “коли будуть досягнуті умови” (а не відразу після війни, як наполягав Київ).

При цьому, за висновком експертів, блок НАТО, а також США зокрема, зараз просто не знають, що робити з членством України, і відкладають це рішення на роки. У рішенні саміту-2023 немає переліку умов, які має виконати Україна, але визначений механізм щодо їхнього оцінювання. Інструментом для контролю реформ, які виконує Україна, стане Річна національна програма (РНП) – замість ПДЧ. РНП інструмент вже є у розпорядженні України та виконується.

Читайте також:
Саміт НАТО у Вільнюсі, день перший: що вирішили з приводу майбутнього членства України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна