Саміт НАТО у Вільнюсі, день перший: що вирішили з приводу майбутнього членства України

Саміт НАТО у Вільнюсі 11 липня ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо України, що стосуються, зокрема, і шляху України до членства.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумком першого дня саміту Альянсу у вівторок.

“Пакет із трьох елементів для України: стане членом НАТО, без ПДЧ”

“Сьогодні союзники погодили пакет із трьох елементів, які наблизять Україну до НАТО. Перше – це нова багаторічна програма підтримки для України, яка уможливить перехід з радянських до натовських стандартів тренування та доктрин”, – сказав Столтенберг, його цитує “Європейська правда”.

Другий елемент, за словами генсека, – це утворення нової Ради Україна-НАТО, яка, як сказав Столтенберг, стане форумом для консультацій та ухвалення рішень, де “ми зустрічатимемось як рівні”.

“Третє – ми підтвердили, що Україна стане членом НАТО, і погодились вилучити вимогу про План дій щодо членства. Це змінить шлях України з двокрокового процесу до однокрокового процесу. Ми також дали зрозуміти, що ми оголосимо про запрошення Україні приєднатися до НАТО, коли союзники погодяться і будуть досягнуті умови”, – заявив генсек.

Це сильний пакет для України і чіткий шлях до її членства у НАТО, запевнив генсек.

Не названо умови, після яких Україну буде запрошено до членства в Альянсі

Столтенберг не став відповідати на запитання, яким чином визначатимуться умови, після яких Україну буде запрошено до членства. Натомість він сказав, що нинішнє рішення Вільнюського саміту є кроком вперед від рішення саміту у Бухаресті, на якому Україні відмовили у наданні ПДЧ.

“Те, що ми сказали в комюніке – це те, що Україна вийшла за межі вимоги Плану дій щодо членства. Лише тому, що Україна наблизилась значно більше до НАТО. Союзники, які брали участь у саміті в Бухаресті в 2008 році, дуже добре пам’ятають дискусії там. І, звичайно, дискусії зараз є кардинально іншими з багатьох причин. Не в останню чергу тому, що Україна перебуває під повномасштабним нападом Росії, але також тому, що Україна стала значно ближчою до цього Альянсу”, – сказав Столтенберг.

У цьому контексті він нагадав про програми тренувань НАТО для України після 2014 року та постачання обладнання після повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року з подальшими тренуваннями.
“Україна демонструвала можливості, навички та ставала все більш інтегрованою з НАТО”, – констатував генсек.

“Найбільш комплексні з часів “холодної війни” оборонні плани”

Лідери Північноатлантичного Альянсу на саміті у Вільнюсі у вівторок узгодили нові масштабні оборонні плани, що відображають необхідність боротьби із такими загрозами, як Росія й тероризм.

Як оголосив Столтенберг, члени НАТО схвалили “найбільш комплексні з часів “холодної війни” оборонні плани, спрямовані на боротьбу з двома ключовими загрозами, перед якими ми постали: Росія і тероризм”.

“Згідно з новими планами, НАТО має на меті розгорнути 300 тисяч військових у стані високого рівня готовності, включно із морськими й повітряними силами”, – підкреслив він.

За словами генсека Альянсу, для виконання оборонних планів лідери НАТО також схвалили новий план дій для нарощування оборонного виробництва, а також зобов’язались витрачати не менш як 2% ВВП на рік на оборону.

Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Десятиліттями НАТО не бачив потреби в широкомасштабних оборонних планах, оскільки вів невеликі війни в Афганістані та Іраку і вважав, що пострадянська Росія не становить для Альянсу екзистенційної загрози.
Але війна Росії проти України змусила НАТО усвідомити, що він повинен мати напоготові оборонні плани задовго до того, як може спалахнути конфлікт з таким супротивником, як Москва.

Читайте також:
На початку саміту НАТО Україна провела “дипломатичну спецоперацію” та має високі шанси на успіх, – ЗМІ

Саміт НАТО у Вільнюсі. Контекст

Щорічний саміт НАТО пройде у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року.

7 липня генсек Єнс Столтенберг заявив, що Зеленський приїде на саміт НАТО у Вільнюс. 10 липня повторив цей анонс. Увечері 10 липня Зеленський фактично підтвердив свій візит.
11 липня Білий дім підтвердив зустріч Володимира Зеленського із Джо Байденом у Вільнюсі в середу, 12 липня.

Донедавна вважалося, що Зеленський не поїде на саміт НАТО, якщо Альянс не підготує належне рішення щодо перспективи членства України. На пропозицію Києва, це має бути зафіксоване запрошення до вступу після закінчення війни з РФ та/або зміни безпекової ситуації.

28 червня прем’єрка Естонії анонсувала “сюрприз” щодо членства України в НАТО.
Генсек НАТО Столтенберг розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення щодо членства України.

За запрошення України вже підписалися 23 країни-члени НАТО. Тоді як США та ще деякі країни не погоджуються на швидкий вступ Києва, натомість пропонують інші безпекові гарантії.

10 липня глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав Німеччину відмовитися від блокування швидкого приєднання України до НАТО.

Читайте також:
Блок НАТО досяг згоди щодо регіональних планів протидії нападу Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна