“Примирення має включати визнання провини”: Сейм Польщі ухвалив резолюцію щодо Волинської трагедії

доповнено

Сейм Польщі ухвалив резолюцію про вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії у її 80-ті роковини, заявивши, що польсько-українське примирення повинно включати “визнання провини і вшанування пам’яті жертв“.

Про це з посиланням на Onet пише “Європейська правда“.

У голосуванні, яке відбулося у вівторок, 11 липня, взяли участь 440 депутатів – усі проголосували “за”.

Документ згадує про події 11 липня 1943 року на Волині, коли, згідно з текстом резолюції, “відбулася кривава неділя – кульмінаційний момент” Волинської трагедії, яку польські депутати називають геноцидом.

У резолюції зазначається, що “того дня українські підрозділи ОУН і Української повстанської армії (УПА), часто підтримувані українським цивільним населенням, напали на 99 сіл колишнього Волинського воєводства, населених поляками, і вбили значну частину їхнього населення”.

У резолюції зазначено, що з 2016 року 11 липня відзначається як Національний день пам’яті жертв геноциду, під час якого “було вбито понад 100 тисяч поляків – часто у дуже жорстокий спосіб”.

“Сейм Республіки Польща хоче вшанувати пам’ять усіх жертв Волинської трагедії. Особливого визнання заслуговують ті представники української нації, які, ризикуючи життям, протистояли злочину, скоєному їхніми співвітчизниками”, – йдеться також у документі.

У резолюції підкреслено, що “польсько-українське примирення, яке роками вибудовувалося представниками обох народів, повинно включати також визнання провини і вшанування пам’яті жертв років Другої світової війни”.

“Необхідно провести ексгумацію, гідне поховання та вшанування пам’яті всіх жертв геноциду на східних прикордонних землях”, – йдеться у резолюції.

Колишній голова Українського інституту національної пам’яті. народний депутат Володимир В’ятрович (“Європейська солідарність”) так прокоментував рішення Сейму РФ:
“Отже, тепер гранично відверто сказано – не йдеться про примирення через спільне вшанування усіх жертв. Польські політики хочуть говорити лише про власні жертви і про лише українську вину”.

Як писала “Новинарня“, 9 липня президенти Польщі та України Анджей Дуда і Володимир Зеленський відвідали Луцьк для спільного вшанування жертв Волинської трагедії.

Волинська трагедія. Контекст

11 липня в Польщі вшановують “День пам’яті жертв геноциду на Волині”, наголошуючи на масових вбивствах поляків підрозділами УПА під час Другої світової війни (приблизно 36,5 тисяч, при тому що деякі польські історики значно завищують число жертв). В Україні не погоджуються з визначенням цієї події як геноциду поляків та вважають обопільною трагедією, адже поляки також убили близько 20 тисяч українців.

Ця сторінка в історії взаємин двох народів чи не найскладніша. Утім війна Росії проти України зблизила Київ і Варшаву та дала новий ґрунт для спільного діалогу.

Читайте також:
Дробович про роковини Волинської трагедії: “Просимо пробачення і пробачаємо” – цій формулі немає здорової альтернативи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна