Європейський дата-центр заблокував сервери української медіагрупи через скаргу росіян

Європейський дата-центр заблокував сервери української медіагрупи Starlight Media (телеканали й інформаційні сайти ICTV, СТБ, “Новий”, “Вікна”, “Факти”, “Телепортал”, “Смачно” тощо) через неправдиву скаргу російської компанії.

Про це пише “Детектор медіа“.

Як розповіла повідомила керівниця “Dіgital Starlight Новини” Ольга Тищук, ввечері 7 липня сайти медіагрупи раптово заблокували через скаргу російської компанії Group-IB. Згідно з Вікіпедією, компанія позиціонує себе як “міжнародна фірма у сфері інформаційної безпеки”.

“Минулого року наші сервери знаходилися в Україні. Перед повномасштабним російським вторгненням і на початку великої війни в нас було дуже багато DDoS-атак, спроб зламу. Ми розуміли, що є певні ризики для сайтів, тому ухвалили внутрішнє рішення орендувати сервери в Європі як більш безпечне, на нашу думку, місце“, – зазначила Тищук.

Проте 7 липня, за її словами, російська компанія звернулася до провайдера в Європі з фейковим звинуваченням, нібито Starlight Media порушує ліцензійний контент.

“Для країни, де ми орендували сервери, це досить вагома юридична підстава. І цей дата-центр заблокував наші сервери”, — зазначила Тищук.

Користувачі в цей час бачили попередні новини на сайтах, тоді як редакція не мала змоги опублікувати нові матеріали. Оскільки блокування відбулося наприкінці робочого дня у п’ятницю, технічна підтримка європейського дата-центру зможе надати пояснення щодо цього інциденту лише в понеділок, 10 липня.

Тому в ніч на 8 липня команда медіагрупи спільно з IT-фахівцями перенесла частину даних новинних сайтів, щоб продовжувати інформувати українців.

“Ми оперативно закупили нові сервери і вночі перенесли частину наших даних для того, щоб відновити роботу редакції”, — розповіла очільниця “Dіgital Starlight Новини”.

У Starlight Media звернулися до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, яка вже написала звернення до європейського локального регулятора з проханням розібратися в ситуації. Окрім цього, представники медіагрупи спілкувалася з Мінкультом та Мінцифрою.

Як розповіла Тищук, з початку повномасштабного вторгнення Росії ресурси групи зазнавали різноманітних кібератак, однак продовжували працювати в звичному режимі. Натомість зараз росіяни використовують псевдолегальні підстави для блокування сайтів.

“Раніше подібна історія трапилася з онлайн-трансляцією Freedom на YouTube-каналі ICTV. Росіяни знайшли нібито аудіодоріжку в нашій трансляції, яка належала їм. Надали скаргу, і YouTube заблокував показ на п’ятьох каналах.

На той момент у нас вже був вибудуваний прямий зв’язок з YouTube. Після перевірки скарги технічна команда платформи перепрошувала, тому що жодної аудіодоріжки там не виявили. Це, знову ж таки, була фейкова скарга. Нам відновили трансляцію, але, по суті, час був втрачений”, — наголосила Тищук.

Читайте також:
Російські військові хакери “тренувалися” на Україні, перш ніж атакувати інші держави, – Держспецзв’язку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.