“Топаз дав команду”: у Росії суд відправив у колонію антиукраїнського блогера Сергія Рульова

У російському Ростові-на-Дону Пролетарський районний суд виніс вирок у справі провладного блогера Сергія Рульова, який був громадянином України, а після перемоги Революції гідності й активно підтримував війну.

Про це з посиланням на сайт ro.today повідомляє проєкт “Радіо Свобода” Кавказ.Реалії.

Рульова визнали винним у вимаганні, неповазі до суду та образі співробітника правоохоронних органів і засудили до колонії-поселення на рік і три місяці. Йому також призначили 320 годин обов’язкових робіт.

При цьому три місяці, протягом яких Рульов перебував у слідчому ізоляторі, суд зарахував за шість місяців колонії, тож на свободу він має вийти через 7,5 місяця.

Почалася справа Рульова зі справи за фактом шантажу. За версією слідства, він вимагав у помічниці депутата Держдуми від КПРФ Тетяни Крашенникової 100 тисяч рублів за видалення зі свого каналу відеороликів з негативною інформацією про неї, а також погрожував подальшою публікацією компромату.

Під час слухання справи блогеру заборонили користуватися інтернетом і викладати відео в YouTube, але він цю заборону порушив. За що й був переведений у СІЗО, де сидів до оголошення вироку.

У тому ж 2022 році проти нього було порушено справи про образу слідчого МВС та неповагу до суду. Згодом усі три звинувачення об’єднали в загальне провадження.

Свою вину Рульов не визнав і під час судових засідань заявляв, що проти нього відбувається “політична розправа”. А на завершальному засіданні суду вимагав звільнити його від кримінальної відповідальності й відправити у Білорусь, як це було зроблено з очільником ПВК “Вагнер” Євгенієм Пригожиним.

В РФ Сергій Рульов відомий своїм доносом на екскоординаторку “Відкритої Росії” в Ростові Анастасію Шевченко, нападами на активіста місцевого штабу Навального, голову правозахисної організації “Жінки Дону” Валентину Череватенко та підтримкою війни проти України.

 

Сергій Рульов під час “Антимайдану”. Київ, Маріїнський парк, початок 2014 року

В Україні ж найбільшу “славу” цей блогер здобув під час Революції гідності – завдяки своїй фразі “Топаз, дай команду!”. Тоді, нагадаємо, палкий симпатик “Антимайдану” Рульов намагався пройти до табору “тітушок” у Маріїнському парку. Їхня охорона, втім, не повірила в його добрі наміри й почала штурхати блогера. Той звернувся до Гната Кромського “Топаза”, який керував охороною “Антимайдану”, із закликом наказати підлеглим його пропустити. Втім, натомість отримав штурхана й від самого Топаза.

Після перемоги Майдану Рульов втік у Росію, де акредитувався при тамтешньому МЗС як іноземний кореспондент газети “Славянские новости”.

Читайте також:
Суд звільнив антимайданівця Топаза від відповідальності в справі про викрадення людини у 2014-му

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.