“Причин для смути в Росії більш ніж достатньо”: Лукашенко розповів, як урятував РФ і Путіна від кровопролиття

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, який нібито виступив посередником у врегулюванні керованого ватажком ПВК “Вагнер” Євгеном Пригожиним “заколоту” в РФ, оприлюднив свою версію подій 24 червня, в якій дав зрозуміти, що без нього Росія навряд чи уникла б кровопролиття.

“Коли в Росії розгорталася ця, як сказав президент РФ Володимир Путін, смута, якось усі під віником сиділи… А після бійки ми всі руками вміємо махати й радити “мочити, мочити і мочити. Слухайте, але ж є кого мочити, особливо знаєте де”, – зауважив Лукашенко у вівторок, 27 червня, після церемонії вручення погонів вищому офіцерському складу РБ, повідомляє урядова агенція країни Белта.

На цю церемонію запросили керівництво військових та силових структур, керівників ЗМІ та інших журналістів, політологів тощо, анонсувавши “серйозну розмову з відповідями на запитання, які витають у повітрі”.

Як стверджує Лукашенко, Путін сам зателефонував йому одразу після свого звернення до росіян.

“О 10:10 зателефонував і докладно поінформував мене про ситуацію, яка відбувається в Росії… Я поставив йому кілька питань, у тому числі й про протидію цьому, і зрозумів, що ситуація складна. Не конкретизуватиму цю частину розмови”, – зазначив самопроголошений лідер РБ.

За словами Лукашенка, саме він запропонував російському президенту не поспішати з жорстким рішенням, поки Пригожин не йшов на контакт:

“Давай, кажу, поговоримо з Пригожиним, з командирами його. На що він мені сказав: “Слухай, Саша, марно. Він навіть трубку не бере, ні з ким розмовляти не хоче“, – переповів Лукашенко розмову з Путіним.

Після цього саме Лукашенко, за його словами, через ФСБ дістав контакт Пригожина і зв’язався з Ростовом, де той сидів.

“Об 11:00 – попри попередження Путіна, що той не візьме слухавку, – Пригожин миттєво відповів на дзвінок. Тобто [заступник міністра оборони РФ Юнус-Бек] Євкуров його покликав, віддав йому телефон: “От, президент Білорусі дзвонить, розмовлятимеш? – З Олександром Григоровичем буду”. Я чую їхню розмову. Взяв слухавку. Розмова – ейфорія. У Євгена повна ейфорія. Розмовляли перший раунд хвилин 30 матюками. Виключно. Матюків було в 10 разів більше, ніж нормальної лексики”, – розповів Лукашенко.

“Хлопці щойно з фронту. Вони бачили тисячі своїх загиблих хлопців та дівчат. Хлопці дуже ображені, особливо командири. І, як я зрозумів, вони дуже впливали на самого Пригожина. Так, він такий героїчний хлопець, але на нього чинили тиск і вплив ті, хто керував штурмовими загонами і бачив ці смерті. І ось у цій ситуації, вискочивши звідти в Ростов, у такому напівшаленому стані я з ним веду цей діалог”, – переповів події “бунтівного” дня самопроголошений президент.

Який нібито запевнив Пригожина, що “ніхто йому не віддасть Шойгу чи Герасимова, особливо в цій ситуації”. І що Путін не те що зустрічатися – телефоном з ватажком “Вагнера” розмовляти не стане “через цю обстановку”.

Пригожин на це заявив, що “вагнерівці” хочуть справедливості, бо їх “хочуть задушити”. І підуть на Москву.

“Я кажу: тебе на півдорозі просто як клопа роздавлять. Незважаючи на те, що війська (мені про це Путін довго говорив) відволікаються на відповідному фронті”. Подумай про це. А він: “Ні!” Така ейфорія. Довго я його переконував.

І насамкінець сказав: знаєш, ти можеш чинити, як хочеш. Але на мене не ображайся. Бригада підготовлена до перекидання в Москву. І, як у 1941-му, ми захищатимемо Москву. Тому що ця ситуація не тільки в Росії. І не тільки тому, що це і наша Вітчизна. А тому, що якби, не дай боже, ця смута пішла б по всій Росії (а передумови для цього були колосальні) – наступними були б ми”.

При цьому Лукашенко зауважив що “причин для того, щоб ця смута пішла, прокотилася по всій Росії й докотилася до Білорусі, більш ніж достатньо”.

“Потрібен тригер, спусковий гачок. І він з’явився”, – констатував білоруський диктатор, наголосивши, що Пригожин – дуже авторитетна людина у збройних силах [РФ]”. Тому, мовляв, “замочити його – не проблема, але загинуть тисячі людей – мирних і тих, хто протистоятиме вагнерівцям”.

Тому, мовляв, Лукашенко й Путіна переконував цього не робити. І попросив ЗМІ “не робити з нього героя”, як і з Путіна, тому що вони обоє “прошльопали” конфлікт між Пригожиним і керівництвом міністерства оборони РФ.

“А коли ця ситуація почала розвиватися, думали, що розсмокчеться – і я, і Путін (я меншою мірою, якщо вже відверто, але тим не менш). А воно не розсмокталося”,  – констатував Лукашенко.

Зрештою, за його словами, Пригожин прийняв його умови, а Лукашенко у відповідь домігся від Путіна і силових структур РФ гарантій безпеки для ватажка ПВК та інших “вагнерівців”.

“Ми союзники, залишитися обіч не можемо. Бо якщо рухне Росія, під уламками будемо всі ми“, – підсумував Лукашенко.

Додамо, що напередодні цих одкровень, 26 червня, “президент” Білорусі мав виступити зі зверненням до народу – його виступ мав відбутися після відеозвернення Путіна. Проте після непереконливих заяв президента РФ у пресслужбі Лукашенка повідомили, що його виступ у той день скасовано.

Читайте також:
Лукашенко підтвердив приїзд Пригожина до Білорусі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна