Болгарія може продати Україні два російські ядерні реактори, – WSJ

Болгарія має намір продати Україні ядерні реактори ВВЕР-1000 російського виробництва, придбані для недобудованої атомної електростанції “Белене”.

Про це 6 липня пише The Wall Street Journal із посиланням на посадовців, які знайомі з ситуацією, цитує “ЄП“.

Повідомляєтсья, що згідно з угодою, переговори про яку ще тривають, болгарська державна енергетична компанія NEK продасть українській атомній держкомпанії “Енергоатом” обладнання з недобудованої АЕС “Белене” щонайменше за 600 мільйонів євро.

Так, як Україні буде важко дозволити собі таку суму, один із варіантів, який обговорюється між болгарськими та американськими офіційними особами, полягає в тому, що США зроблять свій внесок у вигляді допомоги Україні, зазначає видання.

Обладнання, яке Софія хоче продати Києву, було куплене в 2016 році в Росії та призначалось для болгарської АЕС “Белене”, яка перебувала на етапі будівництва. Однак, після агресії РФ проти України, добудовати цю АЕС з російським обладнанням стало неможливо.

Як зазначив депутат від ГЄРБ і ексміністр енергетики Болгарії Делян Добрев, електростанція з таким обладнанням більше не може використовуватися в Болгарії тому, бо її можуть побудувати тільки росіяни.

У той же час, за його словами, Україна вже має майже побудовану станцію і їй не вистачає саме двох реакторів.

Таким чином вперше з початку повномасштабного вторгнення ядерна енергія російського виробництва буде використана для збільшення виробництва електроенергії в Україні.

У Європейській комісії сьогодні заявили, що Україна може використати гроші ЄС для закупівлі ядерних реакторів у Болгарії – перешкоди для цього немає.

Повідомляється, що розглядається й інший варіант розрахунку, де Болгарія отримає міноритарну частку в українській Хмельницькій АЕС, де буде встановлено обладнання.

Болгарський парламент 6 липня ухвалив рішення, яке зобов’язує уряд провести переговори з Києвом щодо продажу заводу. З посиланням на неназваних посадовців WSJ стверджує, що угода, яка готувалася протягом декількох тижнів, трималася в таємниці, щоб запобігти спробам проросійських політиків у Болгарії її заблокувати.

Роботи на АЕС “Белене” зупинялися і перезапускалися кілька разів з 1980-х років. Західні уряди критикували проєкт через його технічну та комерційну недосконалість у зв’язку із залежністю від постачання російського палива. На ній встановлені гігаватні водно-водні реактори ВВЕР-1000. Точно такі реактори встановлені на двох енергоблоках Хмельницької АЕС, що введені в експлуатацію.

Довідка

Хмельницька АЕС розташована на території Хмельницької області в місті Нетішин. У складі Хмельницької АЕС працює два енергоблоки ВВЕР-1000 загальною потужністю 2000 МВт (підключені у 1987 і 2004 роках).

На ХАЕС є два частково побудовані енергоблоки під реактор ВВЕР-1000. У 2017 році тодішній гендиректор ХАЕС Микола Панащенко казав, що їх хочуть добудувати з використанням реакторної установки чеської компанії Skoda JS.

У листопаді 2021 року “Енергоатом” підписав угоду про будівництво п’ятого та шостого енергоблоків на ХАЕС за американською технологією.

Читайте також:
Президент у Болгарії підписав декларацію про членство України в НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна