Після зміління Каховського моря показався старовинний човен з таємничими знаками: пояснення історика

Олександр Алфьоров
історик, військовослужбовець ЗСУ

ТАЄМНИЧИЙ ЗНАК З ВОДИ КАХОВСЬКОЇ ГЕС (FB)

Унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС водойма обміліла. Це принесло в Україну величезне горе і вкотре продемонструвало світові обличчя зла «російського світу».

Водночас мілина дарує науці важливі знахідки, що довгий час перебували під водою. Серед них археологи віднайшли дубовий човен-довбанку, який може мати датування понад 1000 років. Човен було має довжину 6,8 метра. Такими човнами наші предки руси ходили річками та виходили на море.

На одному з фрагментів деревини збережено два, на перший погляд, однакові знаки, що різняться лише розмірами. Це вперше ми бачимо на подібних човнах (а їх відомо до двох десятків) накреслені знаки.

Що означає цей знак? У першу чергу слід сказати, що це не монограма (поєднання літер з яких складається ім’я), це не руна. Перед нами – знак власності. Знак, яким людина позначала своє майно. Подібний до того, як наша княжа династія позначала тризубами і двозубами свої володіння, майно, землі; міщани та виробники позначали свої товари; власники худоби таврували своїх коней, корів і т.д.; бортники (ті, хто здобував мед) – позначали свої дерева.

Серед зафіксованих науковцями знаків існують подібні до віднайденого на човні. Зокрема це знак «коник», який за писемними джерелами відомий із 16-го століття. Проте наші знаки, хоч і подібні, але мають дві особливості:

  1. Вони зроблені двома різними людьми (і масштабування знаку, і їх накреслення це засвідчують).
  2. Більший знак має нижню горизонтальну щоглу трохи навскісну.

Це два знаки, які належали або двом братам, або батькові й сину, які їх лишили на човні. Чому я кажу про таку близьку спорідненість? Знакова система на наших землях передбачала успадкуванням знаків від батька до сина з певною видозміною, яка розрізняла б кількох власників, але вказувала на спільне походження. Десь

так, як Володимир Великий долучив до двозуба, знаку свого батька Святослава Хороброго, третій зубчик і створив свій знак тризуб.

Що означали ці знаки – ми не знаємо. Вони вже були похідними від давнішого знаку. Можна лише припустити, що попередній знак був простішої форми (основне фото Укрінформ нагорі). З упевненістю можна сказати, що знак мав саме таку орієнтацію через технічні особливості його виконання.

Тож ще одна загадка! Був би я письменником – написав би, що це знаки вирізали два брати, які пішли у далекий похід і… додумайте вже самі, а то я й так багато написав.

 

Читайте також:
Історик Олександр Алфьоров: “Росіяни” – не нація, а морально-психологічний стан


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна