Мовний омбудсмен звернувся до МОН, щоб скасувати перелік перейменувань із Запоріжжям

Мовний омбудсман вважає, що перелік, яким Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала змінити низку назв населених пунктів або обґрунтувати їхні назви, зокрема Запоріжжя, має бути скасований та ухвалений новий. Вже надіслано відповідного листа до МОН.

Про це уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь сказав у коментарі УНН у середу, 28 червня.

“Ми проаналізували цей перелік, і дійшли висновку, що Національна комісія вийшла за межі визначених законом повноважень, окрім всього іншого не надала передбаченим законом швидких рекомендацій щодо їх перейменування у більшості випадків”, – заявив Тарас Кремінь.

Він зазначив, що в офісі уповноваженого із захисту державної мови вважають, що цей перелік має бути скасований та ухвалено нове рішення.

“Таким чином ми вважаємо, що цей перелік має бути скасований. Офіційним листом ми звернулися вчора до Міністерства освіти і науки України. Ми вимагаємо від Національної комісія негайно ухвалити нове рішення, яке повністю буде відповідати пункту 11, ст. 8 Закону про засудження та заборону пропаганди російсько-імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії, яке відповідатиме тим завданням, які покладено на цю комісію. Окрім всього іншого там повинні бути обов’язкові до перейменування назви населених пунктів, які не відповідають стандарту і повинні бути чіткі рекомендації щодо їх перейменування”, – розповів Кремінь.

Він висловив сподівання, що це непорозуміння, яке вплинуло на суспільні настрої в Україні й поставило під сумнів дух окремих законів, буде виправлено.

Як інформувала “Новинарня“, Національна комісія зі стандартів державної мови рішенням від 22 червня із 24 додатками рекомендувала змінити понад 1400 назв сіл, селищ та міст України через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови, або обґрунтувати існуючі назви. Зокрема Нацкомісія рекомендує розглянути перейменування н.п. Запоріжжя, Червоноград, Бровари, Великий Березний тощо.

Читайте також:
В’ятрович: Що не так із Нацкомісією зі стандартів української мови, яка хоче перейменувати Запоріжжя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.