МАГАТЕ звітує: на окупованій ЗАЕС були міни

Під час візиту гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі тиждень тому на Запорізьку АЕС не було помічено мін, однак Агентству відомо про те, що міни раніше встановлювалися як за периметром станції, так і на певних місцях всередині.

Про це повідомляється у розміщеному на сайті МАГАТЕ пресрелізі.

«МАГАТЕ відомо про повідомлення про встановлення мін поблизу водойми-охолоджувача. Під час візиту генерального директора (15 червня ц.р. – ред.) на станції не було виявлено мін, у тому числі біля ставка-охолоджувача. Однак МАГАТЕ відомо про випадки встановлення мін раніше за периметром станції, про що Агентство повідомляло раніше, а також у певних місцях всередині – які, як пояснили співробітники служби безпеки станції, призначалися для оборонних цілей», – йдеться у повідомленні.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що розміщення будь-яких вибухових пристроїв на атомній електростанції «не відповідає стандартам безпеки». «Ми стежимо за цим питанням з великою увагою», – додав він.

За словами Гроссі, ситуація з ядерною та фізичною безпекою на ЗАЕС «є надзвичайно крихкою». «Втрата Каховського водосховища стала катастрофою для регіону в цілому, а також додала серйозних труднощів для цієї великої атомної електростанції. Зараз як ніколи всі сторони повинні повною мірою дотримуватися основних принципів МАГАТЕ, спрямованих на запобігання ядерній аварії. Ми активізуємо наші зусилля, щоб допомогти забезпечити ядерну безпеку, а також надамо допомогу постраждалому регіону в інших сферах», – додав гендиректор МАГАТЕ.

Як повідомляв Укрінформ, 20 червня керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що росіяни замінували охолоджувач на Запорізькій АЕС, і якщо його буде виведено із ладу, то існує значна імовірність того, що будуть великі проблеми.

Читайте також:
Глава МАГАТЕ наголосив на головній потребі після візиту на окуповану ЗАЕС після підриву греблі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна