Охорону президента ПАР затримали в аеропорту Варшави із 12 контейнерами зброї, – ЗМІ

Охорона президента Південно-Африканської Республіки Сиріла Рамафоси намагалася вивантажити в аеропорту Варшави 12 контейнерів зі зброєю, тому й була затримана.

Про це 16 червня написало польське видання Rzeczpospolita.

Газета нагадує, що Рамафоса прибув до Варшави, щоб потім вирушити потягом до Києва. Він прилетів окремим літаком, а ще в одному перебували 120 осіб, серед яких журналісти і президентська охорона. На борту цього літака також перебували військовослужбовці зі спецпризначенцями. Ввечері 15 червня польські митники не дозволили їм покинути літак і забрати багаж.

Начальник президентської охорони генерал Воллі Роуд звинуватив польський уряд у “свідомому саботажі” мирної місії президента ПАР. За його словами, поведінка польської влади нібито була “шокуючою і расистською”.

Однак, як зазначає видання, він не згадав, що охоронці під його керівництвом намагалися вивантажити з літака дванадцять контейнерів зі зброєю – про що, своєю чергою, повідомила журналістка Аманда Хоза, яка перебувала на цьому літаку.

Журналістка розповіла, що, ймовірно, через ці контейнери зі зброєю Італія не захотіла пускати літак із ПАР у свій повітряний простір.

“Вони відкликали дозвіл, і нам довелося зробити шість кіл над Середземним морем, перш ніж ми прибули до Варшави”, – зазначила Хоза.

В підсумку, вантаж зброї не потрапив через Варшаву до України та, можливо, далі до РФ.

“…Невідомо, як би українські прикордонники відреагували на появу натовпу озброєних силовиків [з ПАР], які хотіли б перетнути кордон. Можна припустити, що добре, що вони не виїхали з Варшави. Принаймні залишилися живі”, – пише польське видання.

Як повідомляла “Новинарня“, літак з охороною президента Південно-Африканської Республіки та його пулом залишився в аеропорту Варшави через відсутність дозволів, хоча південноафриканська сторона вважала, ніби має усі необхідні документи.
У підсумку охорона залишилася у Варшаві, а президент Рамафоса вирушив до Києва без їхнього супроводу. Він був учасником широкої “мирної” делегації лідерів країн Африки, яка запропонувала “заморозити війну” спершу в Києві, а потім у Росії.

Міністерство закордонних справ Польщі пояснило, що ситуація сталася через невиконання гостями стандартних процедур в’їзду на територію Польщі – зокрема відсутності дозволів на “небезпечні речовини”.

Читайте також:
“Не чули ні сирен, ні вибухів”: делегація ПАР піддає сумніву ракетний обстріл Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна