Резніков після “Рамштайну” розповів про коаліцію “пташок” та ІТ-коаліцію для України

До липня 2023 року західні партнери України планують затвердити програму навчання українських пілотів, інженерів та техніків на винищувачах F-16. Самі навчання проходитимуть у спеціально створеному центрі в одній з європейських країн.

Про це міністр оборони України Олексій Резніков повідомив у четвер, 15 червня, після зустрічі у форматі “Рамштайн” та засідання Комісії Україна-НАТО в Брюсселі, передає “Європейська правда“.

Підсумовуючи переговори у штаб-квартирі НАТО, Резніков констатував, що “коаліція пташок відбулася”.

“Я можу це вже стверджувати, тому що офіційно Нідерланди й Данія підтвердили своє лідерство і готовність із зобов’язаннями організувати й забезпечити навчання наших пілотів, наших інженерів, наших техніків для опанування літаків F-16. Сполучені Штати це підтримують офіційно”, – сказав міністр.

За його словами, окрім Данії та Нідерландів, інші країни оголосили про свою готовність приєднатись до коаліції в той чи інший спосіб – хто грошима, хто обладнанням.

Згідно з планами, до Вільнюського саміту НАТО у липні має бути підготовлена і затверджена програма цих навчань.

Очікується, що в одній із європейських країн (імовірно, це буде Данія) спеціально для навчань буде створено тренувальний центр, обладнаний симуляторами та необхідним обладнанням. Паралельно проведуть курси англійської мови для пілотів та інженерів.

Щодо терміну початку навчань, Резніков не виключає, що вони можуть стартувати наступного місяця.

“У липні будемо мати цю програму, в липні будемо знати місце. Не бачу причин до кінця липня не розпочати”, – сказав міністр.

Він підкреслив, що команди для навчань уже відібрані

Водночас Резніков не очікує, що союзники зроблять оголошення про постачання безпосередньо винищувачів F-16 Україні до Вільнюського саміту НАТО.

“Не очікуйте до саміту оголошення про літаки. До саміту буде оголошення про факт старту в конкретному місці навчань і їх учасників”, – сказав міністр.

Крім того, 15 червня міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що представники Естонії та Люксембургу на засіданні у форматі “Рамштайн” підтримали ідею створення “ІТ-коаліції” для України.

“Сьогодні на засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” мої колеги міністр оборони Люксембургу Франсуа Бауш і міністр оборони Естонії Ханно Певкур підтримали мою ідею створення “IT-коаліції” в рамках “Рамштайн”. Вони готові взяти на себе лідерську роль у створенні цієї групи. Отже, на горизонті з’являється ще одна коаліція для забезпечення перемоги України. Це обов’язково переросте у щось захоплююче, тож слідкуйте за новинами!”, – написав Резніков у твіттері після засідання  контактної групи з питань оборони України.

Читайте також:
Тринадцятий “Рамштайн”: основні підсумки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна