Привласнили понад 1 млрд грн: ексзаступнику Резнікова та його підлеглому вручили підозри

Служба безпеки повідомила про підозру ексзаступнику міністра оборони України та колишньому керівникові Департаменту державних закупівель, які привласнили з бюджету понад мільярд гривень на закупівлю неякісної амуніції для ЗСУ.

Про це повідомили в СБУ 16 червня.

Як відомо з відкритих джерел, колишній заступник міністра оборони, про якого йдеться, – В’ячеслав Шаповалов, начальник департаменту державних закупівель Міноборони – Богдан Хмельницький.

За даними слідства, посадовці оборонного відомства організували оборудку на початку березня 2022 року. Для її реалізації вони закупили в іноземної фірми майже 3 тисячі бронежилетів на понад 130 млн грн. При цьому більше 100 млн грн із цієї суми були привласнені учасниками оборудки.

Фото: СБУ

Товарознавча експертиза, яку ініціювала спецслужба, встановила, що реальна ринкова вартість цих засобів захисту становить лише 25 млн грн. Також придбані бронежилети не відповідають заявленому класу захисту.

“Встановлено, що організатори “схеми” провели закупівлю оптової партії неякісних зимових курток і штанів для воїнів ЗСУ на загальну суму 900 млн грн.Придбане майно не відповідає вимогам використання в холодну пору року в умовах ведення інтенсивних бойових дій”, – заявила СБУ.
Так, під час обшуків за місцем роботи і проживання фігурантів виявили документацію та інші речові докази їхньої незаконної діяльності.
На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили колишнім посадовцям про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:
  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем),
  • ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

Нині фігуранти перебувають під вартою за підозрою в схожих злочинах.

Читайте також:
Київська компанія допомагала “Росатому” будувати 5 АЕС у різних країнах – прийшла СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна