Київська компанія допомагала “Росатому” будувати 5 АЕС у різних країнах – прийшла СБУ

СБУ викрила масштабну схему обходу антиросійських санкцій, організовану Київським центральним конструкторським бюро арматуробудування. Це монополіст у сфері розробки, серійного виготовлення і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій.

Про це 14 червня повідомила прессужба СБУ.

За даними правоохоронців, до лютого 2022 року компанія експортувала свою продукцію до Росії через власного дилера у Москві.

Основним замовником була російська державна корпорація “Росатом”, яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на 5 атомних електростанціях у різних країнах світу.

“Київське бюро продовжило цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію рф і введення санкцій проти “Росатому”. Для цього розробили схему обходу санкційних обмежень. Фіктивними замовниками української продукції у ній виступали підконтрольні зарубіжні фірми”, – заявили в СБУ.

Фото: СБУ

Так, при виїзді з України товар “переоформлювали” на фактичних отримувачів – підконтрольні “Росатому” компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав “за новим маршрутом”. А сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники “Росатому” здійснювали у режимі онлайн.

СБУ з’ясувала, що з початку повномасштабного вторгнення бюро провело здійснили 16 експортних операцій на користь РФ на суму близько 42 млн гривень. Під час обшуків у фігурантів вилучили документи, комп’ютерну техніку та засоби зв’язку з доказами незаконної діяльності.

Фото: СБУ

Гендиректору бюро і двом його підлеглим повідомлено про підозру в пособництві державі-агресору. Зловмисників затримали та взяли під варту без права внесення застави. Їм загрожує до 12 років тюрми.

Читайте також:
ДБР заарештувало екснардепа “Партії регіонів” та інших ділків, які постачали комплектування Росії

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна