Україні невідомо, де зараз полонені, яких РФ нібито передала Угорщині. Їх можуть використати для провокації, – ЗМІ

Головне управління розвідки Міноборони не має інформації про те, що факт передачі українських полонених Російською православною церквою Угорщині дійсно відбувся, де вони можуть перебувати зараз і чи вони справді на свободі.

Про це заявив речник ГУР МОУ Андрій Юсов в ефірі телемарафону, пише “Ліга“.

Він також наголосив, що насамперед ця історія є інформаційно-психологічною операцією РФ з відбілювання іміджу РПЦ на Заході.

За словами Юсова, ГУР іще раніше мало інформацію про підготовку такої ІПСО.

Речник також запевнив, що наразі відповідні українські служби, зокрема МЗС і загалом Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими, відпрацьовують це питання – надіслано відповідні запити угорській стороні.

“Україна говоритиме з усіма учасниками передачі військових та з’ясовуватиме деталі”, – додав Юсов.

Він також наголосив, що у міжнародному праві чітко визначено, хто відповідає за утримання військовополонених. І в Україні, і в РФ є такі структури, “але повідомлення ми бачимо на сайті іншої організації” (тобто РПЦ – “Н”).

Представник ГУР наголосив, що “Москва не виконує гуманітарного права та Женевських конвенцій, а використовує їх, маніпулює у своїх інтересах”.

Тим часом видання “РБК-Україна” з посиланням на джерела, близькі до українських спецслужб, повідомило, що в Угорщині готується пресконференція з українськими військовополоненими, які повинні розкритикувати Україну й подякувати РПЦ, яка “допомогла передати їх” угорській стороні.

“На пресконференції полонені повинні розказувати, як їх начебто примусово мобілізовували, в яких начебто поганих умовах вони воювали, який хороший угорський уряд і РПЦ тощо. Така публічна активність із критикою України та вдячністю до РПЦ була озвучена українським полоненим як обов’язкова умова вивезення їх із Росії”, – стверджує співрозмовник видання.

Він також зауважив, що місце перебування полонених приховується від України, з ними немає зв’язку. Крім того, полонені знаходяться під озброєною охороною, досі не мають можливості вільного пересування і повернення в Україну.

Контекст

Як писала “Новинарня“, раніше пропагандистські канали РФ повідомили, що “за посередництва Російської православної церкви та патріарха РПЦ Кирила на прохання угорської сторони відбулося передання Угорщині групи українських військовополонених закарпатського походження, які брали участь у бойових діях”.

Згодом віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн підтвердив, що 8 червня РФ передала Угорщині групу українських військовополонених із Закарпаття.

У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що Київ не був про це повідомлений. У зв’язку з цим в МЗС запросили тимчасового повіреного Угорщини “для предметної розмови”.

Читайте також:
В МЗС відреагували на відео уряду Угорщини з “російським” Кримом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна